НОВИНИ

Черни лешояди заеха гнезда в Източните Родопи след 31 години

черни лешояди заеха гнезда източните родопи години
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 15.02.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Общество
Слушай новината

След 31 години две двойки черни лешояди отново заеха гнезда в Източни Родопи. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Новосформираните двойки се състоят от четиригодишни птици, освободени през 2022 г. Гнездата са изкуствени и построени от екип на БДЗП и Фондация "Карталско гнездо". В момента лешоядите активно надстрояват гнездата и ги защитават от други птици, посочват още от дружеството.

Добрата новина идва няколко месеца след началото на дейностите по връщането на черния лешояд в българската част на Източните Родопи.

"Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с реинтродуцираните черни лешояди в Стара планина", разказа д-р Добромир Добрев от Дружеството за защита на птиците

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация "По-диви Родопи" и са финансирани от Rewilding Europe. През ноември м.г. еколозите освободиха втората голяма група лешояди в Източни Родопи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград и Ботев Пловдив ще играят на базата в Коматево
Крумовград и Ботев Пловдив ще играят на базата в Коматево
Русия съобщи за атака в търговски център в Белгород
Русия съобщи за атака в търговски център в Белгород