НОВИНИ

Бурята в Гърция няма да окаже влияние върху времето у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 18.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Извънредно положение е обявено в Западна Гърция във връзка с приближаването на мощния средиземноморски циклон Янос. Червен код за силен вятър, гръмотевични бури и обилни валежи.

Циклонът приближава към южната част на Гърция.

Формирало се е дори око, което е типично по-скоро за тропичните циклони. Най-засегнати ще бъдат западните части на Южна Гърция към Патра, също към Пелопонес. Очаква се количествата дъжд там да надхвърлят 200 л/кв.м, а ветрове - до около 150 км/ч.

"Лошото време в гръцката ни съседка няма да окаже особено влияние върху времето в България освен, че ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над Южна България, но като валежи и като вятър - далеч от това, което ще се случва в Гърция", заяви дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Стойчева.

Тя обясни, че циклонът е тръгнал от южните части на Италия и се е преместил към Гърция. Според нея той ще продължи да се мести на югоизток и повече на юг, няма да отива към европейска Турция или към Мала Азия.

"Сравнително рядко средиземноморски циклон се развива до такъв тип ураган в Средиземноморието. Има даже специално име, с което напоследък започна да се нарича такъв тип циркулация: "медикейн", допълни Стойчева.

Захлаждането при нас ще дойде от североизток. Вече няма да имаме за един-два дни температури над 30 градуса. В събота и неделя те ще са предимно между 20 и 25 градуса. Не се очакват значителни валежи.

В началото на следващата седмица времето у нас ще бъде по-топло. Най-ниските сутрешни температури ще бъдат между 8 и 13 градуса. Ще има временно усилване на вятъра особено по Черноморското крайбрежие.

Синоптикът прогнозира до около 25-28 градуса на 22 септември. Временно увеличение на облачността и захлаждане ще има в четвъртък-петък. Но като цяло до края на месеца времето ще остане с по-високи от обичайните за септември температури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят изграждане на общи дистанционни центрове за обучение при задълбочаване на епидемията
Обмислят изграждане на общи дистанционни центрове за обучение при задълбочаване на епидемията
Няма да има карантина на ученици и учители от 6-о ОУ в Стара Загора
Няма да има карантина на ученици и учители от 6-о ОУ в Стара Загора