НОВИНИ

Честваме 90 години от рождението на голямата Татяна Лолова (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:30, 10.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършват 90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова. По този повод ще има национална програма „Татяна Лолова на 90 години“, която ще бъде представена в много градове на страната и в няколко европейски столици.

На 10 февруари в любимото кино на Татяна Лолова – „Одеон“, ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

В „Последният спектакъл“ участват съпругът ѝ Светослав Светославов-Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски.

След прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината. Идеята на томчето от 136 страници е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

Книгата „Татяна Лолова от А до Я“ включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на книгата има хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра.

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен „Празнуваме Татяна Лолова“ – на 13 февруари в Сатирата. Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената. В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената.

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии „Татяна Лолова и Сатирата“ от знакови нейни роли.

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния ѝ път в киното и театъра.

снимки: БТА/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лос Анджелис Лейкърс надви Ню Орлиънс Пеликанс като домакин в НБА
Лос Анджелис Лейкърс надви Ню Орлиънс Пеликанс като домакин в НБА
Иван Каневчев пред БНТ: В Банско се решава Световната купа по алпийски ски
Иван Каневчев пред БНТ: В Банско се решава Световната купа по алпийски ски