НОВИНИ

Честваме Благовещение

честваме благовещение
bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 25.03.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес православната църква чества Благовещение, един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден архангел Гавриил се явил на Мария и ѝ съобщил Божията воля, че тя ще зачене и ще роди многоочаквания месия - избавителя на целия човешки род - сина Божий Иисус Христос.

Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с излизането на животните в гората след зимен сън. Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата.

Макар празникът да е във Великия пост, днес се разрешава да се яде риба. На днешния ден се слага на трапезата нещо зелено: лапад, спанак. Меси се задължително шарена пита от стопанката на дома. Особено символично място заема медът на масата - за да е блага, спорна и плодородна годината, да дават плод дръвчетата, за да има много мед.

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно какъв е мотивът за стрелбата в Стара Загора
Все още не е ясно какъв е мотивът за стрелбата в Стара Загора
4375 нови случая на коронавирус за денонощие у нас
4375 нови случая на коронавирус за денонощие у нас