НОВИНИ

Чествания по случай Деня на Кирил и Методий

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:35, 11.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Общество
чествания случай деня кирил методий
Слушай новината

Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий. 11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар. В условия на извънредна епидемична обстановка чествания все пак има.

Цветя за светите равноапостоли Кирил и Методий, поднесени с възхищение и гордост от тяхното дело и всичко, което са ни завещали.

"Празник е на нашия патрон, на гимназията. И ние много го почитаме всичките му възпитаници", каза Адрияна, НГДЕК.

"Почитаме братята Кирил и Методий и като цяло ние българите трябва да сме горди, че имаме азбука и че знаем кой я е написал и създал", каза Стела, НГДЕК.

Изложбата "120 г. от рождението на Тодор Боров. Живот, отдаден на знанието" ознаменува празничния 11 май. Проф. Боров е един от най-достойните български библиографи със световен принос.

"В неповторимата атмосфера на националната библиотека стените сякаш са заредени с енергията на професор Боров и още пазят спомена за неговите стъпки и за размаха на неговите дела", каза директорът на Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" доц. Красимира Александрова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че днес като държава и общество сме в дълг на тези, които са посветили живота си на книгата.

"Вие държите един златен ключ към много златни врати на много библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата. Една врата към знанието, към познанието, към нещо много велико и това е книгата", каза вицепремиерът на България Илияна Йотова.

Специално за празника пред библиотеката са разположени и пейки във формата на букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. На всяка от тях могат да бъдат прочетени стихотворения, написани специално за проекта. Те ще останат пред Националната библиотека до 21 май, след което ще отпътуват за Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативата "Подари бал" дарява радост на абитуриенти в нужда
Инициативата "Подари бал" дарява радост на абитуриенти в нужда
Какво успя да свърши за краткия си живот 45-ият парламент?
Какво успя да свърши за краткия си живот 45-ият парламент?