НОВИНИ

Четирима българи с "уайлд кард" за Sofia Open

С покани в основната схема влизат Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а от квалификациите ще започнат Янаки Милев и Адриан Андреев

sofia open завърне календара атр ноември
Снимка: Sofia Open
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:34, 01.11.2023
Чете се за: 07:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирима българи ще играят с "уайлд кард" в мачовете на сингъл на турнира по тенис "София Оупън", който ще се проведе от 4 до 11 ноември в столицата.

С покани в основната схема влизат Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а от квалификациите ще започнат Янаки Милев и Адриан Андреев, обяви директорът на турнира Орлин Станойчев.

"За основна схема на сингъл "уайлд кард" получават Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а за квалификациите Янаки Милев и Адриан Андреев. На двойки покани ще имат Александър Донски и Лазаров, както и Пьотр Нестеров и Янаки Милев. Все национали, познавате ги добре от последната им среща с Казахстан за Купа "Дейвис", където много малко не ни достигна да спечелим. Но момчетата всички се представиха много добре, те заслужават и искам да им пожелая успех и много добро представяне на турнира", добави Станойчев.

Третата "уайлд кард" за основна схема в момента се пази за чужденец, каза още той, но не разкри конкретно име. На въпрос дали това може да бъде Григор Димитров Станойчев отговори: "Това ще бъде невероятно".

"Може, ако той поиска веднага. Ще се радваме много!", каза турнирният директор, но уточни, че са проведени разговори с мениджъра на Григор Димитров Георги Стоименов.

"Той каза, че е приключил сезона му, тъй като този турнир по принцип не беше предвиден. За съжаление за него сезона е приключил и започва подготовката за другата година. Също така спомена, че ако имаше шанс да се класира за Мастърса в Торино 100 процента щеше да участва, но тъй като няма шанс просто такова решение е взело неговият екип. Но, разбира се, първият човек, който поканих, беше той", коментира бившият национал.

"На Илиян Радулов също мениджър е Георги Стоименов, лично е говорено с него. Също му беше предложена "уайлд кард", но отказаха за квалификация. На него също му предложихме", каза Станойчев.

Той добави, че няма друга информация за тенисисти, които ще се откажат от участие, с изключение на вече обявените американци Франсис Тиафо и Бен Шелтън.

"Няма друга информация засега след тези, които официално са се отказали. Това е нормално, в последния момент някои от тенисистите да се откаже, тъй като дълга е годината, много мачове, изморени са, те са от САЩ, може би са решили, че искат да се приберат, да починат и да се подготвят за следващия сезон. Шелтън имаше шанс в един момент да се класира за Мастърса в Торино, но го изпусна и просто от неговия екип са взели такова решение. Ще има достатъчно страхотни тенисисти, ще се радвам хората на много хубав тенис", каза още той.

"Селекцията я направихме като дискутирахме, провеждахме разговори не веднъж. Следя изцяло и много изкъсо момчетата в каква спортна форма са, в какво физическо състояние са и се радвам, че достигаме до един общ отговор и решение на този въпрос с турнирния директор Орлин Станойчев, че тези момчета, който участват за националния отбор и от моя страна са приоритетни, имат шанса и възможността на участват и на "София Оупън" и да покажат най-доброто от себе си", добави капитанът на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов.

Станойчев каза, че всичко около организацията е трудно, защото се прави в последния момент.

"Подготовката отнема шест месеца поне, даже някои се подготвят и за една година. Просто има трудности, които трябва да се преодолеят . . . абсолютно всичко - настилката трябва да се направи много бързо, ложи, осветлението трябва да е перфектно, има много изисквания от АТП, които трябва да бъдат спазени, съдии, транспорт, хотел, просто огромна организация. До момента целият екип се справя страхотно, понеже трябва за рекордно кратко време да се направи такъв турнир. Всички хора дават 100 процента от себе си, за да бъде всичко възможно най-доброто", коментира той.

Димитър Кузманов е единственият тенисист, участвал във всички издания на Sofia Open. Именно на този турнир той постигна най-голямата победа в кариерата си, надигравайки през 2021 година Лоренцо Музети. Пловдивчанинът е рекордьор и по победи (24) на сингъл за България в Купа "Дейвис".

През миналата година Александър Лазаров спечели срещу участника на финалите на Следваща генерация Иржи Лехечка, а след това беше на две точки от победата срещу Лоренцо Музети. През май тази година той скъса ахилес, но само четири месеца по-късно беше на корта за България срещу Казахстан.

Янаки Милев отбеляза прогрес с близо 700 места в световната ранглиста последните 12 месеца. Пловдивчанинът в момента е номер 494, след като през ноември 2022-а бе 1177-и. Тази година Милев спечели две титли от турнири на ITF и игра още два финала.

Адриан Андреев се завръща на Sofia Open след година отсъствие. Това ще бъде шестото му участие в турнира като през 2019-а беше на гейм от победата срещу тогавашния номер 45 в света Матю Ебдън (Австралия).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар ще се възстановява от контузията около 10 месеца
Неймар ще се възстановява от контузията около 10 месеца
ВКС потвърди: Прокуратурата трябва да плати по 10 000 лева на Пламен Узунов и Пламен Бобоков за бавно правосъдие
ВКС потвърди: Прокуратурата трябва да плати по 10 000 лева на Пламен Узунов и Пламен Бобоков за бавно правосъдие