НОВИНИ

Четирима волейболисти на България са в топ 10 на индивидуалните класации в турнира Лигата на нациите

четирима волейболисти българия топ индивидуалните класации турнира лигата нациите
Снимка: БФ волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 27.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирима национали от мъжкия отбор на България заеха водещи места в индивидуалните класации на Лигата на нациите (VNL) след втората седмица от турнира. В Орлеан (Франция) селекцията на Пламен Константинов не успя да вземе победа, регистрирайки четири загуби срещу Бразилия, Канада, Аржентина и Куба.

С най-престижна позиция при личните показатели е Алекс Грозданов, който е трети при блокировачите. Той има 19 блокади или средно по 2,38 на мач.

Александър Николов продължава с високата си ефективност, като заема шесто място в тази ранглиста с 50,67 процента и 114 точки от атака (средно по 14,25 на мач). Той е девети по общо реализирани точки със своите 126, като останалите 12 са от 7 аса и 5 блокади.

Място в топ 5 на разпределителите намери капитанът Георги Сеганов, който има 131 успешни подавания (средно на мач 16,38).

Само една позиция раздели от същото място Мартин Атанасов, който попада сред най-добрите посрещачи. Неговите показатели са общо 46 успешни или средно по 5,75 на среща.

Националите вече са в София. При завръщането на състава на родна земя и пред медиите на летището, Пламен Константинов коментира представянето във Франция.

"Един отбор расте и през трудности. Тези момчета, тази група от състезатели, трябва да намерят силите в себе си и да изваждат изводи от всеки един такъв мач, защото това не е първия ни тайбрек, а третият тайбрек, който губим, и да гледат напред. В крайна сметка с това разполагаме в момента. Мисля, че има и хубави моменти, просто не издържаме в краищата на геймовете. Няма да отбележа само мача с Куба, а и с Канада имахме възможност да се върнем в четвъртия гейм и поне да вкараме мача в тайбрек. Изпуснахме добри ситуации, имахме възможности, така че някои неща се повтарят. Същото нещо беше и с Китай - върнахме се, но не можахме да спечелим тайбрека. Подобно се случи и с Полша, където изпуснахме инициативата. В крайна сметка това е въпрос и на самочувствие, пък и на опит на състезатели може би. Трябва да минат през такива моменти, но пак казвам - мисля, че такива турнири и такива мачове правят един отбор да расте и се надяваме мач след мач да не се повтарят едни и същи ситуации, едни и същи грешки", заяви селекционерът на България.

Преди последния трети турнир от Лигата на нациите, който ще се проведе в САЩ, отборът ни заема 15 място във временното класиране (1 победа и 7 загуби). Предстоян ни двубои срещу Германия, Иран, Сърбия и домакина САЩ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В град Мураяма беше открит паметник в чест на олимпийските ни шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика
В град Мураяма беше открит паметник в чест на олимпийските ни шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика
Фалстарт на делото срещу Георги Енев за фиктивните кремации
Фалстарт на делото срещу Георги Енев за фиктивните кремации