НОВИНИ

Пламен Константинов: Такива турнири и такива мачове правят един отбор да расте

пламен константинов дадем извлечем максимума тежката 2023 година
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 27.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Все още имаме своите шансове, ако спечелим мач в САЩ, това каза селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Пламен Константинов при завръщането на тима от втория турнир от Лигата на нациите в Орлеан (Франция). В него „лъвовете“ записаха нови четири загуби. Най-драматично бе поражението в последната среща, в която нашите отстъпиха на Куба с 2:3 гейма.

"Двубоят с Куба е един мач, който е запомнящ се - да го спечелиш и едновременно да го загубиш. Така изглеждаше, но това го има в спорта. В крайна сметка, това което се е случило е, че сме изпуснали шанса. Сега да се оглеждаме какво сме изпуснали е безсмислено според мен. По-добре да гледаме какви са възможностите ни в следващия турнир, да търсим победи там и с това оставане в елита на Лигата", обясни Константинов.

Константинов смята, че такива турнири и мачовете в тях спомагат за израстването на един отбор.

"Един отбор расте и през трудности. Тези момчета, тази група от състезатели, трябва да намерят силите в себе си и да изваждат изводи от всеки един такъв мач, защото това не е първия ни тайбрек, а третият, който губим, и да гледат напред. В крайна сметка с това разполагаме в момента. Мисля, че има и хубави моменти, просто не издържаме в края на геймовете. Няма да отбележа само мача с Куба, а и с Канада имахме възможност да се върнем в четвъртия гейм и поне да вкараме мача в тайбрек. Изпуснахме добри ситуации, имахме възможности, така че някои неща се повтарят. Същото нещо беше и с Китай - върнахме се, но не можахме да спечелим тайбрека. Подобно се случи и с Полша, където изпуснахме инициативата. В крайна сметка това е въпрос и на самочувствие, пък и на опит на състезатели може би. Трябва да минат през такива моменти, но пак казвам - мисля, че такива турнири и такива мачове правят един отбор да расте и се надявам мач след мач да не се повтарят едни и същи ситуации, едни и същи грешки", заяви треньорът на българските волейболисти.

Селекционерът вярва, че все още имаме шансове за запазване на място в Лигата, ако тимът ни спечели мач в САЩ на последния турнир.

„Ако спечелим мач в САЩ, ние като точки сме по-добри от конкурентите. Лошото е, че губим от преки конкуренти, но точково, ако спечелим един мач, сме с 8 точки и 2 победи, и ще сме пред поне 3 от 4-те отбора, така че трябва ни още една победа, разбира се, може и повече. Тежки съперници са, но пак ви казвам, до този момент аз не съм видял един мач, в който съперникът ни да е бил лек или примерно да го е изиграл с някакъв отслабен състав. Всички играят на максимум, и до сега бяха тежки съперници и занапред ще са такива, но това са все пак първите 16 отбора в света, там лек съперник няма", заяви Константинов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нашествието на комарите - какви превантивни мерки трябва да се предприемат?
Нашествието на комарите - какви превантивни мерки трябва да се предприемат?
В Русе не спазват забраната за къпане в Дунав въпреки опасностите
В Русе не спазват забраната за къпане в Дунав въпреки опасностите