НОВИНИ

Четириногите претенденти за приза „Кучешка палма“ в Кан (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:55, 24.05.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Още
Слушай новината

От деня на откриването на 77-ото издание на фестивала в Кан актьорите споделят светлината на прожекторите със своите четириноги колеги, които се борят за приза „Кучешка палма“, съобщава АП.

От 2001 г. насам на фестивала в Кан на едно „филмово четириного“ официално се връчва специалната награда „Кучешка палма“. Тя се присъжда от международните филмови критици и се дава за най-добро изпълнение на куче (живо или анимирано) или група кучета.

Наградата се състои от кожен кучешки нашийник с надпис Palmе Dog, като името на наградата е игра на думи със „Златната палма“, най-високото отличие на фестивала.

Тази година обект на особено внимание е кучето Меси - действащ носител на „Кучешка палма“, прочул се с ролята на Снуп във филма, който миналата година спечели „Златна палма“ - „Анатомия на едно падане“.

Меси излезе пръв при откриването на фестивала миналия вторник, пренебрегвайки строгите протоколи за задължителна черна папийонка на червения килима. Кучето от порода бордър коли изпълни серия от номера по известните стъпала на Фестивалния дворец. Тази година той е в града в качеството си на кореспондент на френска телевизия и е забелязван нагоре-надолу по прочутия булевард „Кроазет“ в Кан да си прави селфита с фенове.

По неговите стъпки тича Фелисити, порода самоед, която е посланик на лондонската благотворителна организация NoToDogMeat, която я спаси от търговията с месо в Китай. Фелисити носеше златна рокля, изработена по поръчка, и позираше пред фотоапаратите като професионалист - все пак това беше второто ѝ поредно участие на фестивала.

Междувременно Деми Мур пристигна в града с малкото си чихуахуа Пилаф, за да промотира филма „Вещество“. Малкото кученце беше в центъра на фотосесията на звездата.

И докато Пилаф стигна до Кан само като придружаващо лице, в града имаше две други кучета, които промотираха филмите си.

Швейцарската комедия Le Procès du chien („Куче на съд“) имаше премиера в секцията „Особен поглед“, режисирана от и с участието на Летисия Дош. Базираният на действителен случай френскоезичен филм разказва историята на адвокат, който взема за клиент Космос - агресивно куче, изправено пред съдебен процес.

Титулярното куче е изиграно от Коди, порода грифон, който според Дош е истинската звезда на филма. За нея е било важно името на Коди да присъства в надписите и на плаката на филма и да бъде до нея в Кан. Комедийна драма с феминистична насоченост, „Куче на съд“ е за експлоатацията, казва Дош - и има нестандартна теория за това какво е общото между жените и кучетата.

В конкурса „Особен поглед“, който представя оригинални и дръзки филми, се състезава и друга драма, посветена на кучетата - Gou Zhen („Черно куче“) на китайския режисьор Гуан Ху. В нея тайванската суперзвезда Еди Пън играе Лан, който е натоварен с премахването на бездомните кучета от родния си град по заповед на правителството преди Олимпийските игри. Едно конкретно куче оказва огромно влияние върху Лан - и, както се оказва, върху самия актьор.

Пън изгражда толкова близка връзка с кучката Син, кръстоска между Джак Ръсел и сива хрътка, че я осиновява след края на снимките и ѝ приписва заслугата да промени възгледите му за живота.

Снимки: БТА

И Коди, и Син със сигурност са претенденти за тазгодишната награда „Кучешка палма“. Създателят на конкурса Тоби Роуз обаче не издава нищо преди церемонията по награждаванията в петък, но казва, че всичко е започнало благоприятно с миналогодишния победите Меси и „без съмнение ще бъде една запомняща се за „Кучешка палма“ година“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов ще започне от полпозишън спринта в Монако във Формула 3
Никола Цолов ще започне от полпозишън спринта в Монако във Формула 3
Добрина Христоскова остава в Марица Пд и за новия сезон
Добрина Христоскова остава в Марица Пд и за новия сезон