Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Четвъртата вълна е в разгара си: Болниците са на ръба, почти 800 са починали само за 5 дни

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:04, 30.10.2021
6446
Чете се за: 04:37 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отново над 5000 заразени с COVID-19 у нас в рамките на денонощие. Ситуацията в болниците става все по-критична. В столицата от днес са разкрити нови интензивни легла. И те обаче няма да са достатъчни, за да бъде посрещната вълната от пациенти в тежко състояние.

5224 души са постъпили в болница само за последните пет дни. 272 души са имали нужда от интензивно легло през тези пет последни дни. Почти 800 души са загубили битката с ковид за този кратък период.

В много от болниците свободни интензивни легла няма. Пациенти се превозват до големите градове с надеждата там да има освободено място.

Може да се стигне до недостиг на кислород за болниците

От днес в столицата са разкрити нови 53 легла за хора в тежко състояние, но част от тях вече са заети. Шест станаха областите с 14-дневна заболеваемост над 1000.

Само часове след като болница "Лозенец" разкри пет нови интензивни легла, те вече бяха заети. До понеделник леглата от 10 трябваше да достигнат 40, според плана на здравните власти, който беше обявен в четвъртък, но леглата за пациенти в тежко състояние засега остават 15.

Това е просто невъзможно, няма как да стане. Леглата ги има, ние сме ги освободили, но не могат да станат интензивни. Апаратура, лекарства, консумативи, хора, най-вече хора. Хората ги няма, за съжаление, каза доц. д-р Радосвет Горнев - директор на МБАЛ "Лозенец".

Стига да разполага с хора и апаратура болницата постепенно може да разкрие още 30 легла, но засега няма яснота кога точно ще се случи това.

Уговорката за командироване на екипи от други болници, които не са ангажирани с ковид ситуацията може би ще се окаже ключова, както и доставката на апаратура, разбира се, допълни доц. д-р Радосвет Горнев - директор на МБАЛ "Лозенец".

В 12 столични болници от днес се разкриват нови интензивни легла. Така броят им достигна 373. Според плана на здравните власти ще бъде отворен ковид център с още 44 интензивни легла в болница "Свети Иван Рилски", но кога точно не е ясно.

А сигналите към Спешна помощ се увеличават.

Вчера за 12-часово дежурство дневно имаме 510 повиквания, което е ужасяващо много, от тях 200 ковид, каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ - София.

Говорителят на Спешна помощ: Ако не искаме да се ваксинираме, трябва да спазваме мерките

Една медицинска сестра и един санитар обгрижват днес ковид отделението в болницата в Айтос. Свободни легла няма.

Веднага се заема леглото, дори понякога и ред се чака за приемане. Болните са тежки, когато станат много по-тежки, тогава вече ги привеждаме в реанимация в Бургас, каза Мария Вълкова, медицинска сестра в МБАЛ-Айтос.

А пред болницата в Бургас вече 30 минути чака фелдшерът Радко Радев, за да бъде приет поредният ковид пациент.

Уморени сме, постоянно караме болни, ангажирани сме постоянно и това чакане още повече утежнява нещата. Много е трудно. Знаете, че на първо място кадри няма и за това не може да се разкрият повече легла. Легла могат да се разкрият винаги, но като няма кой да работи в болниците това означава, че е безсмислено да се разкриват леглата, каза Радко Радев, медицински фелдшер.

За пръв път от началото на епидемията има почти 97 000 активни носители на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антигенните тестове за ученици ще са с проба от слюнка
Антигенните тестове за ученици ще са с проба от слюнка
Чилич с втори пореден финал на руска земя
Чилич с втори пореден финал на руска земя