НОВИНИ

Вот 2 в 1: Какво ще стане, ако резултатите от флашката и броенето се разминават?

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 30.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване. Само двама от членовете не подкрепиха това решение. Все още не е ясно кой ще извършва броенето. През седмицата от Обществения съвет на ЦИК излязоха с препоръка, свързана именно с контролното броене на разписките и представиха доклада си за грешките при него на предните избори. Темата в студиото на "Говори сега" коментираха Велко Милоев, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК и Стоил Стоилов, член на съвета.

Препоръката на обществения съвет беше контролните разписки да не се броят в секциите, тъй като това е ненадежден метод, обясни Милоев.

Обичайно на избори, СИК попълва един протокол, сега ще трябва да попълва два за двата различните вида избори, с идването на контролните разписки стават 4, а в секциите с две машини, протоколите стават 6, допълни Милоев.

Експеримент на БНТ: За колко време се гласува с машина на двойния вот?

Налага се контролно броене, коментира Стоилов. Той обаче призна, че на предишните избори не във всички секционни комисии е извършено контролно броене.

Нищо чудно да се върнем към онези драматични серии от предишни избори - колкото повече документи, толкова повече вероятност от човешки грешки, смятат експертите.

Аз питам какво ще стане, ако резултатите от контролното броене се разминават с тези от флашката, попита риторично Стоилов.

По закон обаче флашката е носителят на информация и спрямо нея се отчитат резултатите.

Неизбежно ще има разминаване и неизбежно ще влезем в дискусия кое е първичното - флашката или контролните разписки, допълват експертите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн (Мюнхен) вкара пет при визитата си на Унион
Байерн (Мюнхен) вкара пет при визитата си на Унион
Туристка загина след тежко падане в Пирин
Туристка загина след тежко падане в Пирин