НОВИНИ

Членове на МОК предлагат Томас Бах да остане президент на централата и след края на настоящия си мандат

Според настоящата Олимпийска харта всеки един президент има право да управлява в продължение на осем години с еднократна опция за удължаване с още 4. Томас Бах ръководи МОК от 2013-а година и по план трябва да се оттегли от дължността през 2025-а година

членове мок предлагат томас бах остане президент централата края настоящия мандат
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
19:29, 15.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Няколко членове на Международния олимпийски комитет (МОК) подеха инициативата за промяна на Олимпийската харта, така че ръководителят на централата Томас Бах да може да бъде преизбран за още един мандат. Те направиха това предложение по време на 141-ата сесия на МОК, която започна днес в Мумбай, Индия.

Първият, който предложи Бах да бъде президент и след 2025 година, беше ръководителят на Олимпийския комитет на Доминиканската република Луис Овиедо, а идеята му бе подкрепена от няколко други членове на МОК, включително и от президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

"Вие ни научихте, че спортните организации трябва да следват правилата, да работят честно и да имат добро управление. Спортът демонстрира дисциплина и дух на справедливост към обществото. Обичам ви, г-н президент Томас Бах, защото вярвам, че сте коректен човек", заяви японецът, за когото се спекулира, че може да поеме поста.

Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс отбеляза, че съответното предложение трябва да бъде официално представено 30 дни преди сесията, за да може първоначално да бъде разгледано от Изпълнителния комитет на МОК.

69-годишният Бах е начело на МОК от 2013 година, като през 2021-а той беше преизбран за нов четиригодишен мандат, който според действащата Олимпийска харта трябва да му бъде последен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич ще води България за последно срещу Албания във вторник?
Младен Кръстаич ще води България за последно срещу Албания във вторник?
Борислава Иванова се окичи с бронз от Световната купа по спортна акробатика в Букурещ
Борислава Иванова се окичи с бронз от Световната купа по спортна акробатика в Букурещ