НОВИНИ

Членове на УС на БФТ: Победата над Южна Африка дава оптимизъм за бъдещето

национален отбор тенис дейвис
Снимка: БФТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.09.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

България извоюва историческа първа победа над Южна Африка за Купа "Дейвис" и се класира за плейофите за влизане в Световна група I на отборното световно първенство по тенис при мъжете.

Тимът на капитана Валентин Димов срази бившите носители на трофея с категоричен резултат 3-0 (без загубен сет), обезсмислил провеждането на последните два сингъла.

"За мен лично най-важното е, че вече може да се прави подбор и да не зависим от един играч. Имаме достатъчно играчи, които да побеждават. В крайна сметка в отбора са тези, които искат да бъдат и са готови да се раздадат за България и да победят. Това е най-хубавото. Особено, че може да бъде направен подбор на втората, третата, четвъртата ракета. Имаме подкрепящ екип и това дава оптимизъм за бъдещето", коментира пред сайта на БФТ членът на Управителния съвет на федерацията Мариана Ненова.

В началото на следващата година България ще играе плейоф за влизане в Световна група I на Купа "Дейвис".

Следващият мач на националите ще бъде в началото на март, като предстои жребий да определи съперника ни.

Очакванията си за предстоящото по-високо стъпало изрази друг от членовете на УС на БФТ - Милко Милев: "Според мен трудът винаги се отблагодарява. Дай боже, да имаме и мъничко повече късмет. Рано или късно нещата ще се случат и там."

Своето мнение за постигнатия паметен успех над тима на Южна Африка сподели и капитанът на женския национален отбор за "Били Джийн Кинг къп" Дора Рангелова, която е и майка на Димитър Кузманов: "Поздравявам целия отбор, защото победата е страхотна. Независимо кой от южноафриканския състав е дошъл или недошъл. И нашата първа ракета я няма. Ние доказваме, че с тези млади момчета можем да побеждаваме. И най-вече ми прави впечатление, че отдолу идват четири още по-млади момчета, които съвсем сериозно са се запътили към националния отбор. Това показва, че българският тенис се развива и върви в правилната посока. Това е най-важното. Тази победа е доказателството."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецоперация срещу купения вот в столичния квартал "Христо Ботев"
Спецоперация срещу купения вот в столичния квартал "Христо Ботев"
Премиерът Гълъб Донев откри академичната година в УНСС
Премиерът Гълъб Донев откри академичната година в УНСС