НОВИНИ

Чуйте речта на Вежди Рашидов след избора му за председател на 48-ото НС

bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 21.10.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ - така Вежди Рашидов прие избора си за председател на 48-ото Народно събрание.

Вижте цялата му реч във видеото

"Защото хората ще бъдат много унизени и гладни, ваше задължение е да се грижите за тези хора. Не е честно три дена ние да се шегуваме с народа, парламентът не е Сатиричен театър", обърна се към депутатите той.

Със 139 гласа "за" Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото НС

Призова да се хванат за работа и обеща да се вслушва в думите на депутатите.

Вчера Вежди Рашидов също беше предложен за поста, но сам оттегли номинацията си.

След няколко процедури, в които никой от издигнатите кандидати не успя да събере мнозинство, депутатите заговориха за идеята да се обединят около името на един кандидат и предложението беше това да е най-възрастният в това Народно събрание. Рашидов обаче отклони номинацията.

Пред журналисти в кулоарите той коментира безпрецедентната ситуация в НС така:

"Личното его, лошото поведение, незачитане на интересите на едно общество, води хората да си мерят характерите. Това е най-вредното нещо за една политика. Защото не е толкова просто да абдикираш от съдбата на цял народ. Народът ни е като палитра от много цветове, трябва да седнем всички заедно и от тези цветове да направим един хубав шедьовър".

Вежди Рашидов удари звънеца на 48-ото НС, новите депутати се заклеха (Снимки)

"Ако не може да се сглоби това нещо, отиваме на нови избори. За политиците е все тая, но за народа и хората не е добре", каза той и апелира към партиите да седнат и да помислят.

Тази сутрин депутатите отново влязоха в залата. "Дано разумът надделее над ината.(...) Защото идва тежка зима, държавата няма бюджет. Това не са шеги, с които да се забавляваме на гърба на българския народ", заяви преди пленарното заседание Рашидов.

След неуспешно гласуване на председателски съвет номинацията на Вежди Рашидов отново беше издигната. Той бе подкрепен от четири парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". След като се върнаха в пленарната зала кандидатурата му бе обявена от лидера на левицата Корнелия Нинова. 139 депутати гласуваха "за", с което изборът беше завършен.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова отпадна на четвъртфиналите в Созопол
Денислава Глушкова отпадна на четвъртфиналите в Созопол
Българските боксьори научиха пътя към медалите в Марибор
Българските боксьори научиха пътя към медалите в Марибор