НОВИНИ

ЦИК: 100% са обработени протоколите в 5 избирателни района

цик 100 обработени протоколите избирателни района
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 05.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

100% вече са обработени и въведени секционните протоколи от избирателните райони Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол.

Обработени са и 99% от протоколите в районите Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, 24 РИК и 25 РИК София. Това съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

"В останалите районни избирателни комисии продължава приемането на протоколите от СИК. Има и такива, които все още са с доста нисък процент на приети и обработени. Това са около 5 - 6 РИК-а", уточни Цанева.

„Надявам се колегите в съответните РИК-ове да организират процеса на приемане, така че да не задържат членове на секционни избирателни комисии, тъй като е разбираема тяхната умора и недоволство“, посочи Таня Цанева.

ЦИК вече е приела всички протоколи от чужбина, на интернет страницата на комисията са публикувани и потвърдените резултати. Тези резултати са окончателни за гласуването в чужбина.

„В ролята си на Районна избирателна комисия Централната комисия вече е приела всички протоколи от чужбина, на страницата са публикувани и потвърдените резултати. Имаше няколко секции, най-вече европейски, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко забави създаването на файла, но той вече е на страницата на ЦИК. Можете да гледате на резултатите като на окончателни, за гласуването в чужбина. Ние не изработваме протокол, но съобщаваме тези резултати като база данни“,

Днес не са пристигнали сигнали и жалби за нарушения, съобщи още Таня Цанева. В ЦИК е получено писмо от омбудсмана, което е насочено към РИК-овете и съответните общински администрации във връзка със забавянето предаването на изборните книжа и с апел да бъде направена спешна проверка в областните администрации и да се осигури необходимото на членовете на СИК.

Централната избирателна комисия очаква вече да започнат да пристигат и Районните избирателни комисии за предаване на изборните книжа.

При 80.88% обработени протоколи: 6 партии влизат в парламента

Шест политически формации влизат в парламента при обработени над 80.88% от секционните протоколи на Районните избирателни комисии, показват последните данни на ЦИК към 16.00 ч.

До момента резултатите сочат:

Най-много гласове е събрала коалиция ГЕРБ-СДС - 26.07%, ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД е на втора позиция с 17.91%, следва БСП за БЪЛГАРИЯ - с 14.96%.

Движение за права и свободи - ДПС - 9.97%, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) взима 9.63% от гласовете, ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! - 4.81%.

Под прага от 4% остава ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ - 3.57%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка, Корнелия Нинова - не
Цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка, Корнелия Нинова - не
Докладът на ОССЕ: Изборите в България бяха оспорвани и ръководени ефикасно
Докладът на ОССЕ: Изборите в България бяха оспорвани и ръководени ефикасно