НОВИНИ

ЦИК: Две партии са поискали заличаване на регистрацията си за изборите

bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 07.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката за изборите 2 в 1 върви нормално и в срок. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Вижте в репортажа на Елиана Димитрова

Днес изтичат няколко важни срока - всички партии и коалиции следва да подадат документи за регистрация до 17 часа. Тогава изтича и срокът за молби за заличаване на регистрация. Две партии са подали молба за заличаване - "Правото" и "Републиканци за България".

След евентуалното им заличаване ще останат 20 партии и 11 коалиции. От коалициите 10 са регистрирани и за двата вота и само една - за национален парламент.

До момента за европейските избори заявления за регистрация са подали 24 партии и коалиции и един инициативен комитет, издигнал независим кандидат.

До 14 май българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване. До момента заявления за евровота са подали 4193 души, а за националните избори - 19 448 души.

Снимки: БТА

Утре в 16.00 часа ще бъде изтеглен жребият, с който ще се определят номерата на всички партии, коалиции и независими кандидати. След това ще бъде изтеглен и жребият за участията в БНР и БНТ по време на предизборната кампания. ЦИК е взела решение, че партиите и коалициите, които не получават субсидии, ще получат по един медиен пакет.

Предизборната кампания започва в 00.00 ч. на 10 май и ЦИК призовава за спазване на добрия тон и Изборния кодекс. СЕМ ще извършва специализиран мониторинг и ще изпраща сигнали до ЦИК ако сметне, че има нарушения.

Днес изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в Централната избирателна комисия за европейските избори и в РИК за националните избори. Вотът 2 в 1 ще се проведе на 9 юни.

22 партии и 11 коалиции се включват в изборната надпревара за Народно събрание и за Европейски парламент.

Утре от ЦИК ще определят чрез жребий поредните номера в бюлетините, с които участниците във вота ще се явят на изборите.

На сайта на служба ГРАО избирателите могат да проверят дали са включени в избирателните списъци за двата вида избори и какъв е адресът на изборната им секция. Предизборната кампания стартира на 10 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на май започва събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница
До края на май започва събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница
Отложиха първия тестови полет с екипаж на космическия кораб "Старлайнър"
Отложиха първия тестови полет с екипаж на космическия кораб "Старлайнър"