НОВИНИ

ЦИК има готовност за вот 2 в 1 или избори за ЕП на 9 юни, а за НС - на 23 юни

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
14:26, 04.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Вървим към избори 2 в 1 на 9 юни, но окончателното решение се очаква да стане ясно утре. Ако не са на една дата, вотът за национален парламент най-вероятно ще е на 23 юни. Възможните варианти, срокове и проблеми обсъдиха на среща на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев и ЦИК.

По-висока избирателна активност и спестени разходи ще имаме при избори 2 в 1, изтъкна президентът Румен Радев пред ръководството на Централната избирателна комисия. Все пак, ако не са на една дата, държавният глава и изборната администрация отхвърлиха възможността парламентарните избори да са преди европейските. Т.е. датата 2 юни отпада.

Седмица разстояние между двата вота пък би поставило ЦИК в невъзможност заради сроковете по обявяването на изборните резултати и затова най-ранната възможна дата, при сценарий, ако изборите не са 2 в 1, се очертава 23 юни. Засега обаче уверението, което получи държавният глава от ЦИК, е че те ще успеят да се справят с вот 2 в 1.

С думите, че се е надявал срещите с ЦИК да са по-рядко, президентът посрещна ръководството на комисията и отново сложи на масата разговорите за избори 2 в 1, за които призовава и той.

"По няколко причини - на първо място да имаме по-висока избирателна активност, която виждаме, че с всеки изминал избор намалява. На второ място - да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. И на трето място - да спестим ресурси. Това е едната от опициите. Г-н Главчев заяви, че днес ще бъде готов със състава на Министерски съвет до края на деня, така че утре, в изпълнение на член 99 и новата алиниея 5 от ремонтираната ни Конституция, аз вече поканих парламентарно представените групи", коментира Румен Радев.

От ЦИК посочиха, че ще спестят разходи за машините и възнаграждения и заявиха, че е възможно двата вота да се проведат на една дата.

"Аз мисля, че ще се справим. И именно поради тези очаквания предвид ситуацията в държавата ние подготвяме документацията така, че ако изборите са 2 в 1, когато бъдат насрочени, да имаме готовност с решения, изборни книжа, хромограма. Да, ще се справим", заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Радев и изборните експерти обсъдиха и възможните сценарии, ако изборите не са на една дата. Изводът - парламентарният вот няма как да е преди европейския, а нужното време на администрацията е поне две седмици разстояние. Причината са сроковете, в които трябва да се обявят резултатите от двата вида избори, както и подготовката на машините.

"Чуват се различни сценарии, дори от политически партии за избори на 2 юни, което аз мисля, че е физически невъзможно. Други желания са за избори на 16 юни - вие можете ли за една седмица да организирате поредни избори? Предстои отново едно сериозно изпитание, но зависи от вас наистина да бъдем убедени и да вземем крайното решение", каза държавният глава.

"Ако срокът между двата вида избори е седмица, ще си позволя да кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения. Трябва да има време - между две и три седмици поне, за да може изборният процес да се организира спокойно и да не се създава напрежение и суматоха", посочи Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Така най-ранната дата за вота за национален парламент е 23 юни. Ако все пак има избори 2 в 1, ще трябва и нова обществена поръчка за дейностите, свързани с машините. Досегашната беше за 7 милиона и половина лева. Днес от комисията не се ангажираха колко по-скъпо ще ни струва тя. Във всеки случай обаче срокът за провеждането ѝ е между 25 и 30 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Офендърс": Времето за оправдания приключи отдавна! В неделя - всичко или нищо
"Офендърс": Времето за оправдания приключи отдавна! В неделя - всичко или нищо
Ювентус вече търси заместник на Бремер
Ювентус вече търси заместник на Бремер