ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

от БНТ , Източник: БНР
10:18, 26.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
цик изготви пътна карта дистанционно електронно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме, съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев.

В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване. То трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап – това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване.

Пътната карта обхваща периода от 2020 до 2023 г. Очаква се на първо място да бъде изградена системата, за да се проведат експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от експерименталното дистанционно електронно гласуване.

В края на пътната карта се очаква да има положителен резултат, възоснова на който да се изготвят препоръки към законодателя, допълват от ЦИК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
COVID-19 стопи планина от мускули: Културист шокира със снимка след 6 седмици на вентилация
COVID-19 стопи планина от мускули: Културист шокира със снимка след 6 седмици на вентилация
Хиляди останаха без подслон след голям пожар в Делхи
Хиляди останаха без подслон след голям пожар в Делхи