НОВИНИ

ЦИК отказа да регистрира и двете ДПС-та за изборите през октомври

Според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция

Мая Димитрова
от Мая Димитрова , Източник: БТА
11:53, 09.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предсрочните избори на 27 октомври. Избирателната комисия гласува два отделни доклада, като и двете бяха подкрепени с 15 гласа "за".

Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК: "Предлагам ЦИК да вземе решение, с което да откаже да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Решението подлежи на обжалване пред ВАС, чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му. Искам да добавя още две-три думи. В последна сметка всички знаем този казус: "наричан вътрешнопартиен проблем" в една от най-влиятелните политически партии в България, представен пред ЦИК във вид, в който партията се представлява едновременно подала документи за участие в две различни коалиции. Нашите указания към тези две коалиции целяха само едно - да се даде възможност въпросният вътрешнопартиен конфликт да бъде разрешен по начин, по който решението за неговото разрешаване да бъде по волята на избирателите на ДПС. "

Елка Стоянова, член на ЦИК: "Във връзка с постъпили документи, заявление за регистрация на коалиция с наименование "Движение за права и свободи - Ново начало".

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало". От изборната комисия приеха и указания, с които коалициите "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябваше да предоставят до 17.00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.

Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приближените на Корнелия Нинова регистрираха БСП в ЦИК
Приближените на Корнелия Нинова регистрираха БСП в ЦИК
Спалети: Нямаме Баджо, Дел Пиеро или Тоти, но колективът е на ниво
Спалети: Нямаме Баджо, Дел Пиеро или Тоти, но колективът е на ниво