НОВИНИ

"Credit Suisse" ще тегли заем от Швейцарската национална банка

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:23, 16.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Швейцарската банка "Credit Suisse" ("Креди сюис") ще вземе краткосрочен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка от Швейцарската национална банка. Новината поуспокои пазарите след тежките загуби в края на деня вчера и с отварянето на азиатските борси. Серията от проблеми първо с две американски банки, а сега и с швейцарската банка предизвикаха опасения от глобална финансова криза.

"Credit Suisse" е една от 30-те банки в света, смятани за твърде големи, за да фалират. Вчера одиторът на швейцарската банка съобщи за "съществена слабост" в счетоводния контрол, а крупният инвеститор - Саудитската национална банка - отказа да инжектира допълнителни средства. Това доведе до срив в акциите с над 24%. Собствениците на сметки в в банката в Женева бяха притеснени.

Даниел Родригес: "Ще следя новините, ще видя как ще се развият събитията, и ако става по-лошо, ще си прехвърля парите в друга банка."

Ренате: "Имам доверие в банката към момента, защото - както казват - прекалено голяма е, за да фалира."

През нощта от "Credit Suisse" приеха предложението на Швейцарската национална банка за заем от 50 милиарда франка и паралелно с това започна серия от операции по обратно изкупуване на дълг за около 3 милиарда швейцарски франка.

Цените на петрола се покачиха в днешната търговия, след като вчера паднаха до най-ниските си нива от 2021 г., а пазарите се поуспокоиха, след като отпускането на заем на "Credit Suisse". Проблемите в банковия сектор започнаха миналата седмица, след срива на американските Силикон Вали Банк и Сигничър Банк. Анализатори прогнозират още негативни събития във финансовия сектор.

"Случващото се със Силикон Вали Банк и "Credit Suisse" отразява случващото се във финансовия сектор в резултат на повишаването на лихвените проценти. Разбира се, в основата на проблемите на двете банки са коренно различни причини, но има и нещо общо - проблемите на корпоративното управление. Тези проблеми само ще се задълбочават със затягането на ликвидността и повишаването на лихвените проценти", заяви Гари Енг - финансов експерт.

По-късно днес Европейската централна банка се очаква да повиши основните лихвени проценти с нови 50 базисни пункта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконни търговски обекти в курорта "Златни пясъци"
Незаконни търговски обекти в курорта "Златни пясъци"
"Питай експерта": Наднорменото тегло и рискът за здравето
"Питай експерта": Наднорменото тегло и рискът за здравето