НОВИНИ

Цветан Цветков: Има опасност тотото да фалира

сметната палата установи нееднакво третиране организаторите хазартни игри
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 19.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Бизнес

"През последните 5 години значително намалява размера на постъпленията и през последните 5 години тотото непрекъснато отчита финансова загуба. Ако постъпленията през 2014 г. са били 178 000 000 лв., то през 2018 г. вече са 162 000 000 лв., като загубата от 3 млн. нараства на 10 млн., т.е. три пъти и половина повече загуба отчита тотото през последните 5 години. Има опасност да фалира и това е много голяма опасност, тъй като намалява собственият капитал. Средствата, които е превеждало за развитието на спорта, тези 18% от постъпленията, те са превишавали значително печалбата, която има тотото слeд облагане с данък", каза Цветан Цветков в "Още от деня".

Частните хазартни оператори са печелели много повече в сравнение с държавния тотализатор. Те са били облагодетелствани от закона, който им е позволявал да плащат по-малък данък върху постъпленията. Това са констатации от завършилия одит на спортния тотализатор.

Основната мисия на спортния тотализатор е да подпомага развитието на националния спорт и да подкрепя финансово развитието на училищната спортна дейност. В този смисъл тотализаторът би трябвало, подчерта Цветан Цветков, да насочва част от постъпленията си и за строеж и поддържане на спортни съоръжения в училищата. Това обаче не е правено с години.

"Нито 1 лев не е преведен от набраните средства от Българския спортен тотализатор за изграждане, ремонтиране, поддържане на спортни обекти и съоръжения в училищата в България", заяви Цветков.

В замяна тези пари са били насочвани преимуществено към другото направление - за финансиране на спортните федерации.

Нормативното изискване към тотализатора да отделя част от постъпленията си за развитие на културата и социални дейности също не било изпълнявано.

Съществувала е неравнопоставеност между държавното тото и частните организатори на хазартни игри, категоричен беше Цветков. По закон тотализаторът е трябвало да плаща 15% държавни такси върху 100% от постъпленията от залозите. В същото време частните оператори са се възползвали от възможност на закона да декларират постъпления не от залози, а от такси и комисионни /те са 50% от общите постъпления от залозите/ и върху тези 50% са плащали 20% данък, което съотнесено към общите размери са 8.5-10% данък.

Цветков обяви, че финансовите отчети на партиите са подадени, но ще бъдат публикувани след 30 юни. В следващите 6 месеца ще започнат проверките на техните приходи, разходи и дарения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството с коментар, след като Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние
Президентството с коментар, след като Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние
Пламен Бобоков излиза от ареста
Пламен Бобоков излиза от ареста