НОВИНИ

Цветан Соколов след загубата от Хърватия: Изпуснахме питомното и сега ще гоним дивото

Български национален отбор по волейбол за мъже Цветан Соколов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 04.09.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Волейболните национали на България се обединиха около мнението, че отборът на Хърватия е заслужавал победата в двубоя между двата тима от груповата фаза на Евроволей 2023. Припомняме ви, че вчера вечерта във Варна "лъвовете" отстъпиха с 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 21:25) гейма на своя съперник и така допуснаха второто си поражение от началото на шампионата.

Капитанът Цветан Соколов призна, че отборът не е изпълнил всички подготвени тактически указания.

"За жалост направихме още една грешна стъпка. Изпуснахме питомното и сега ще гоним дивото. Чака ни много тежък мач срещу Словения. Надявам се, че ще се възстановим по най-бързия начин и ще го изиграем силно. А не както днес. В атака аз не бях това, което съм. Хърватия се представи на ниво. Беше по-добра от нас. През втория гейм не се сринахме, а се опитахме да се вдигнем. Започнахме малко повече да рискуваме, но нещата не се получиха. Това доведе и до крайния резултат. Жалко, че не изиграхме мача, който трябваше. Не изпълнихме тактически нещата, които бяхме подготвили. И това се случва в момента. Всички момчета от Хърватия играят в силни европейски отбори. Знаят добре как се играят волейбол. Съумяха да играят добре. Построиха си тактически всичко. Технически почти не сбъркаха. Нямаме право да правим такива грешки. Хърватите не рискуваха на висока топка. Ние го правихме. За жалост направиха няколко леки точки и това им даде криле. Получиха увереност", смята той.

Николай Пенчев отличи силните страни на опонента.

"Не знам какво да кажа. След първия гейм нещата изглеждаха добре. След това обаче хърватите заиграха по-силно. Вкарваха хубави начални удари. Спасиха много топки в защита и държаха висок процент в атака. Хърватите имат няколко много технични състезатели. Например единият от диагоналите им. Той не е типичен на този пост, играеше с блок. Хърватите бяха по-добри в защита. Спечелиха ключови разигравания. Един от техните състезатели ми е приятел. Каза ми, че такъв мач не са правили. Издържаха на нашия начален удар. Мачът се играе докрай, а не само до първия гейм. Хърватите промениха играта си и това им даде плюсове. Натиснаха ни с начален удар, с атака, със защита. Когато дръпнаха с няколко точки, бяха спокойни. В днешно време началният удар е ключов елемент във волейбола", сподели той.

Мартин Атанасов очаква труден двубой срещу Словения.

"Бяхме добре подготвени за мача. Не ни се получиха някои неща. Може би имаше лека доза умора от снощния мач. На моменти губихме концентрация. Поздравявам хърватския отбор! Игра силно и заслужено победи. На моменти ни надиграха. На високо ниво без концентрация няма как да се случат нещата. Биха много силни начални удари. Ние се опитахме така да ги натиснем, но те изненадващо за нас издържаха. Оттам дойде хърватското превъзходство. Във важните моменти те успяваха, а ние се пропукахме. Проблемите ни бяха в атаката, но това го отдавам на умората. Всеки мач е индивидуален. Опитахме да се върнем, дадохме 100%, но не ни се получи в края на последния гейм. Сега трябва да забравим този двубой и да мислим само за Словения. Чака ни много тежка битка. Дано излезем победители. Не трябва да правим сметки от другите мачове, а да гледаме нашия тим. Най-важен е двубоят със Словения", категоричен бе той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: Доволен съм от работата, която вършим
Любослав Пенев: Доволен съм от работата, която вършим
Пламен Константинов: Най-важното е да се класираме за 1/8-финал
Пламен Константинов: Най-важното е да се класираме за 1/8-финал