НОВИНИ

Цветана Манева е носителят на "Аскеер 2022" за цялостен принос към театралното изкуство

цветана манева театърът вечно изкуство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 26.04.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Култура
Слушай новината

Фондация „А'Аскеер” удостоява с наградата за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022” голямата българска актриса Цветана Манева.

Цветана Манева нарича себе си театрална актриса, независимо от многото ѝ роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът ѝ минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини, посочват от фондацията.

"Цветана Манева е актриса с много лица. През годините не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре. Променя се пред своята публика.

Цветана Манева завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Тя е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, а повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Цветана Манева е от изключителните присъствия в българския театър, защото владее достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция. Последователна. И категорична. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години:

„Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още“, допълват от Фондация „А'Аскеер”, цитирайки думи на актрисата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дилиан Уайт обвини Тайсън Фюри в "мръсни" прийоми
Дилиан Уайт обвини Тайсън Фюри в "мръсни" прийоми
Ерик тен Хаг иска да привлече Френки де Йонг на „Олд Трафорд“
Ерик тен Хаг иска да привлече Френки де Йонг на „Олд Трафорд“