НОВИНИ

Цветелина Абрашева: Фейгин ще се справи отлично на финала, ако отново бъде спокойна и уверена

цветелина абрашева фейгин справи отлично финала отново спокойна уверена
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 15.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният журналист на БНТ Цветелина Абрашева гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да анализира представянето на единствената българска фигуристка на Зимните олимпийски игри в Пекин Александра Фейгин.

19-годишната Фейгин се класира за волната програма в олимпийския турнир по фигурно пързаляне след чисто изпълнение в кратката програма, което я изпрати на 23-ото място в във временното подреждане със сбор от 59.16 точки.

В ефира на БНТ Абрашева сподели, че Фейгин е улеснила елементите в програмата си, за да бъде безгрешна в изпълнението си и да се класира за финалите в надпреварата.

"Беше много приятно, защото Саша направи това, което очаквахме от нея – да влезе във финала на женската надпревара. 23-а позиция за Фейгин в кратката програма, успя да си я изпълни чисто, което е много важно в индивидуалните състезания. Понякога се налага състезателите една идея да улеснят елементите си, защото е много важно да бъдат безгрешни в изпълнението си. Това направи и тя. Саша направи комбинация от два тройни тулупа, намали сложността на комбинацията, но постигна добър резултат, с който влезе във финала", заяви бившата фигуристка.

Според журналиста, съдиите са ощетили в оценката си 19-годишната българка, която е дебютантката на Зимни олимпийски игри.

"Знаех, че ако Фейгин изиграе чисто кратката програма, тя ще се класира за финала. Малко се изненадах, че съдиите не ѝ вдигнаха достатъчно точките за втора оценка. В крайна сметка от значение е и приемствеността на съдиите. За съжаление, България не е голямо име във фигурното пързаляне и затова съдиите не са толкова щедри в оценките си", каза Цветелина Абрашева.

Телевизионният коментатор изрази надежда Фейгин да пренесе спокойствието и увереността си и във волната програма, където оценка е с огромна тежест за крайното класиране.

"Хареса ми колко е уверена Саша. Тя беше спокойна и сигурна в това, което е направила. Надявам се Фейгин да е сигурна и в изпълнението си във волната програма. Там елементите носят повече точки, защото са повече и стойностите, които се добавят в общата оценка са по-големи от кратката програма и тя има по-голяма тежест в крайното класиране", добави Абрашева.

Цветелина Абрашенва вярва, че единствената ни представителката във фигурното пързаляне на Игрите в Пекин ще се справи с изпълнението си и във волната програма при жените.

"Смятам, че Александра ще опита да играе с пълна тройна програма, както сме я виждали да играе. Отново да бъде така уверена, както бе днес, и в пируетите, и в свързващите елементи. Щом бе толкова уравновесена и самоуверена в кратката програма, трябва да се справи и във волната", категорична е бившата фигуристка.

Абрашева твърди, че Александра Фейгин може да постигне по-предни класирания, ако преодолее бариерата да пази контузеното си коляно. 19-годишната фигуристка претърпя операция на болезненото място в началото на сезона.

"Контузията в коляното е една от причините да играе с комбинация от два тройни тулупа, да не се хвърля на флип, за да щади болезненото място. Ако преодолее тази бариера, Саша може да гони и по-предни класирания", завърши Цветелина Абрашева.

Волната програма в олимпийския турнир по фигурно пързаляне е в четвъртък, 17 февруари, и ще бъде излъчена пряко в ефира на БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКП е отменила отказа да се образува досъдебно производство срещу Христо Терзийски
ВКП е отменила отказа да се образува досъдебно производство срещу Христо Терзийски
Мина Здравкова: Най-доброто качество на Фейгин е силната ѝ психика
Мина Здравкова: Най-доброто качество на Фейгин е силната ѝ психика