НОВИНИ

Цветница в Газа: Дипломация преди израелска инвазия в Рафа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:32, 28.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Слушай новината

Палестински православни християни в град Газа се събраха за Цветница в гръцката православна църква "Свети Порфирий" на фона на продължаващата война с Израел.

Вярващите се помолиха за мир. Палестинският президент Махмуд Абас заяви в Рияд, че единствено Съединените щати са в състояние да спрат израелска атака срещу град Рафа в Ивицата Газа. Според него прогонване на палестинското население от анклава ще стане "най-голямото бедствие в историята на палестинския народ".

Дипломати са уведомили държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, че не намират за "достоверни или надеждни" уверенията на Израел за спазване на международното хуманитарно право при използването на получените американски оръжия, предава Ройтерс.

Други длъжностни лица обаче са подкрепили израелската позиция. До 8 май Блинкен трябва да докладва на Конгреса доколко са достоверни израелските уверения. Делегация на Хамас отива утре в Кайро за разговори по прекратяване на огъня с посредничеството на Катар и Египет, обяви палестинската групировка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Имаше играчи, които не изпълниха задачите
Георги Дерменджиев: Имаше играчи, които не изпълниха задачите
Брест победи Рен в истинско зрелище, завършило 5:4
Брест победи Рен в истинско зрелище, завършило 5:4