НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Изоставаме доста с електронното здравеопазване

блс страната изостава значително електронното здравеопазване
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 25.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Борбата с кризата се води с мерки и с решения, които се вземат бързо и се въвеждат в действие оперативно, смело и навременно. Това заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Все още няма бърза възможност българите да се диагностицират с коронавирус. Желанието на общопрактикуващите лекари е да бъдат откривани бързо заразените хора, каза той.

„Дълго управляващите отказваха да приемат, че личните лекари са на първа линия", допълни и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Личните лекари се надяват скоро да заработи електронното направление за пациенти с PCR. Желанието на общопрактикуващите лекари е колкото може по-бързо да бъдат откривани пациентите с коронавирус, поясни той.

Д-р Брънзалов се надява скоро да станат факт и електронните рецепти. "Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде факт", допълни още той. По думите му в електронното здравеопазване "доста изоставаме".

"За всичко имаме предложения, готови сме на диалог и, надявам се, този диалог да бъде по-бърз и да бъде конструктивен", заяви д-р Брънзалов.

Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна. "От БЛС не сме доволни от начините на воденето на преговорите. Всичко става бавно и трудно", коментира д-р Стоян Борисов, главен секретар на съсловието.

При какви условия личните лекари ще издават направления за PCR тестове?

По думите му даването на възможността личните лекари да дават направление за PCR тест се е забавило много във времето, а това е опасно по време на епидемия. Именно заради това от БЛС се заканиха да поискат оставките на членове от НЗОК.

Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че най-вероятно днес ще бъде подписан анексът, който вчера късно са успели да видят и опитът цената на теста да бъде свалена от 60 на 25 лв. е било преодоляно от БЛС и касата ще заплаща за PCR тест по 60 лв. "Няма да подпишем анекс с лимити. В последния вариант няма лимити", категоричен беше той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се конспиративните убеждения на българите за коронавируса
Увеличават се конспиративните убеждения на българите за коронавируса
Бионсе и Били Айлиш са фаворитки на тазгодишните "Грами"
Бионсе и Били Айлиш са фаворитки на тазгодишните "Грами"