Д-р Константинов: Нашата здравна система не е в добра кондиция

от БНТ
08:47, 21.12.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Здраве
Слушай новината

На 21 декември трябваше да бъде датата, на която всичко отново да бъде отворено. Противоепидемичните мерки бяха удължени до 31 януари. "По едно време беше станало така, че всеки ден получавах по няколко обаждания от мои познати, които търсиха неимоверно начин да хоспитализират пациент с COVID-19. От една седмица това не се случва", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Той обясни, че по света много държави правят същото нещо - пускат мерки, отхлабват, затягат. По негово мнение мерките у нас в никакъв случай не са толкова страшни.

"Има държави, в които всичко тотално е затворено, има и полицейски часове", каза лекарят.

Докато не започне масовото ваксиниране, изграждането на групов имунитет и докато не дойде топлото време ние не можем да очакваме, че нещо по-различно ще се случи, ако отхлабим мерките, освен да почнат да умират повече хора.

"Сметката е простичка - искаме ли да има повече умрели, искаме ли да имаме влошена икономика? Имаме две злини. От тези две злини трябва да изберем по-малката."

Според д-р Константинов обществото се справя. Той смята, че винаги когато има някаква заповед, има и някакви нарушители, но в крайна сметка се гледа резултатът. Резултатът показва ясна тенденция, че броят на хоспитализирани, броят на заразени намалява. Броят на смъртните случаи показва доколко нашата здравна система е в добра кондиция и за съжаление тя показва, че нашата здравна система не е в добра кондиция.

Защо учените определят навлизането на РНК терапиите като революция?

"Не, не казвам, че хората не са в кондиция, просто начинът, по който функционира здравната система, показа, че в крайна сметка тя не е толкова добра. Има много по-добре представящи се от нашата", уточни д-р Константинов.

В момента абсолютно всички проблеми са излезли наяве - от събиране на информация, липса на електронни модерни системи, начинът на събиране на информация, начинът на взимане на решения, броят на болниците, как се плаща на болниците.

"Винаги, когато имаме кризи, когато имаме тежки проблеми, това са златни възможности за взимане на решения. Ето, сега е чудесен момент, в който може да бъдат наложени неща, които са известни, които можеха да станат преди 10 години поне."

Д-р Константинов каза, че много се радва, че вече се е заговорило за някаква форма на електронна рецепта, на електронно направление.

Вижте целия разговор във видеото!

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рио де Жанейро посреща лятото с пълни плажове
Рио де Жанейро посреща лятото с пълни плажове
Вирусологът Радостина Александрова за новия щам на коронавируса: Няма повод за паника
Вирусологът Радостина Александрова за новия щам на коронавируса: Няма повод за паника