НОВИНИ

Среднощен брифинг заради забраната за влизане от Великобритания в България

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
06:02, 21.12.2020 (обновена)
16557
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Лидерите на страните членки ще обсъдят общи мерки за Европейския съюз срещу разпространението на новия щам на COVID-19. Ангелов, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски, дадоха извънреден брифинг на Летище София в 3.00 ч. тази нощ.

Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети беше направено изключение.

Последният самолет от Лондон кацна на Летище София пет минути преди 3.00 ч. през нощта.

Изобщо не е добро утрото. - Защо? - Е как защо, прибирам се за Коледа, 10 дена карантина. Простотии, глупости, лъжи, пандемии, мандемии, сподели един от пътниците.

Както видях, моят полет е последният допуснат до летището, което не мисля, че е редно по това време на празниците, но щом има хора, които така са решили, ще спазваме правилата доколкото е възможно, сподели друг от пристигащите.

Забранява се влизането у нас на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Освен в София, летищата във Варна и Пловдив също са приели два самолета от Острова след полунощ, въпреки забраната. Здравният министър обясни, че това е единственото изключение.

проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави докато дойде ваксината, за да могат съответно те да придобият необходимия имунитет и да се справят с вирус. Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща - първото е, че той се предава по-бързо и, второ е, че той се влияе от новата ваксина, която започваме да правим в България на 27 декември.

- Кое налага тези три полета да правят изключение, това, че са излети преди полунощ българско време от територията на Великобритания или някаква друга причина?

- Тук сме, за да направим проверка как влизат всички пътници на територията на България. Изключението е именно това, че за тези полети българските граждани вече бяха по летищата. Беше невъзможно да бъдат канселирани и трябваше да се приберат у нас. Така че това са единствените причини, които са ни водили при вземането на това решение.

След издаването на заповедта за задължителна 10-дневна карантина на пристигащите от Великобритания у нас със самолети от Острова са пристигнали общо 667 пътници.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи: Всички са карантинирани, с изключение на осем, които не желаят да бъдат карантинирани и в транзитни зони ще изчакат полети за обратно. Това са шестима граждани на Великобритания. Една българска гражданка и един гражданин на Австралия, които ще изчакат съответни полети за връщане.

Отказалите карантина са кацнали с полетите на Летище София снощи между 20.00 и 21.00 часа. Тези пътници бяха и изненадани от промяната на ситуацията:

Това най-малко е неуместно. - Защо? - Значи, когато се качихме, се качихме при съвсем други условия. Много от нас имаме работа, бизнес. Т.е. ние се качихме при условия, че няма карантина тук, взели сме това решение напълно съзнателно. След три часа полет, в който естествено ние няма как да променим нищо, слизаме и ни казват, че ние трябва да сме под карантина и на всичкото отгоре доколкото разбирам, не знам дали съм точен, до 31 януари няма да има полети обратно.

- Кога трябваше да се връщате?

- На 5 януари. - И сега какво ще правите? - Ще стоим вкъщи. - А неочакваната карантина как променя плановете ви? - Ами, доста. Не сме дошли да си стоим вкъщи 10 дена. Ние ще сме тук две седмици така или иначе, така че не е много приятно.

От полунощ са затворени и сухопътните граници за пристигащи от Великобритания. През тях ще бъдат допускани само български граждани, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на постоянно пребиваващи.

- Министър Терзийски, как ще контролирате пристигащите на сухопътни граници? Очаква се всички да твърдят, че идват от различни страни, как ще разбирате, че са тръгнали от територията на Обединеното кралство?

Гранична полиция ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната.

Министър Костадин Ангелов допълни, че се очаква да има общи действия на Европейски съюз срещу разпространението на новия щам.

проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Знаете, че има свикан извънреден съвет на ЕС. Така че колегите ще заседават и ще вземат решения, които да са в действия, валидни за цялото пространство за всички държави членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешна среща на европейските лидери заради новия щам на коронавируса във Великобритания
Спешна среща на европейските лидери заради новия щам на коронавируса във Великобритания
И днес облачно и с ръмежи, в средата на седмицата ще има затопляне
И днес облачно и с ръмежи, в средата на седмицата ще има затопляне