НОВИНИ

Спазват ли се мерките в големите вериги магазини?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:31, 20.12.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Слушай новината

Със или без COVID празниците наближават и здравните инспектори започнаха масови проверки по големите вериги магазини в цялата страна. Оказва се, че най-чести нарушители са клиентите. Санкциите пък са за управителите на магазини.

Нарушенията са на пръв поглед дребни, но доста опасни за разпространението на вируса. Оказва се, че клиенти предпочитат собственото си удобство да дишат свободно, пред това да пазят себе си и другите.

Иначе в големите магазини вече се допускат по-малко хора, има ясни означения пред касите, за да не се струпват хората на опасно близко разстояние. А работните места на служителите се дезинфекцират на всеки 30 минути. За последните няколко дни са съставени няколко хиляди акта за нарушения в цялата страна. Репортажът направихме заедно с оператора Борис Сотиров.

Паркингите около големите вериги хипермаркети отесняха, а намирането на паркомясто пък е първото предизвикателството в голямото предколедно пазаруване. Най-привлекателни се оказаха големите магазини за детски стоки и пред тях се извиха дълги опашки.

Здравните инспектори оглеждат първо дали се спазват мерките на опашката пред магазина. Не трябва да се допуска струпване на хора на по-малко от метър, ако са без предпазни маски.

"Спазват се правилата, хората са с лични предпазни средства и не се допуска струпване", каза Моника Драгнева, инспектор в СРЗИ.

Следва проверка на магазина вътре. Оказва се, че след първите нарушения от преди седмица, сега вече се допускат по-малко хора и в магазините има ясни указания за спазване на дистанция. Правилата обаче, се нарушават от клиенти, а санкцията е за управителя.

"Констатирахме, че в търговския обект се допускат лица с неправилно поставени лични предпазни средства, покриващи носа и устата. Съответно съставихме акт на отговорното лице за нарушението. - Този акт каква санкция може да донесе? - Стойността на акта е от 300 до 1000 лева", каза Моника Драгнева, инспектор в СРЗИ.

Следващият магазин е на голяма верига за хранителни стоки.

И в този магазин проблемът се оказва същият. Клиенти, които заради собственото си удобство свалят маската под носа, дори я поставят само на брадата. Санкцията пак е за търговския обект.

"Трябва да има лица, които следят дали човек, който е влязъл с маска продължава да е с нея", допълни Моника Драгнева.

Масовите проверки по магазините ще продължат и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французин стоя 2,5 часа в лед за борба срещу рака
Французин стоя 2,5 часа в лед за борба срещу рака
Българският представител на "Евровизия" с коледен концерт на колела
Българският представител на "Евровизия" с коледен концерт на колела