НОВИНИ

Мерки срещу мутиралия коронавирус: Европейски страни спират полети и влакове от и до Великобритаия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:59, 20.12.2020
Чете се за: 01:44 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Редица европейски страни обмислят забрана за пътуващи от Великобритания като мярка срещу нова, по-заразна форма на коронавируса. Нидерландия и Белгия вече забраниха полетите от Острова, спрени са и влаковете за Белгия. Италия също намекна, че ще забрани полетите от Обединеното кралство, подобни действия обмислят Франция и Германия. Новата форма на патогена е засечена в Австралия и Южна Африка. Тя обхвана бързо Лондон и Югоизточна Англия. Испания се обяви за координирано решение на Евросъюза.

Няма доказателства, че новата форма на коронавируса е по-смъртоносна или реагира различно на създадените ваксини, но моделите сочат, че е със 70 процента по-лесно преносима, обявиха британските власти. Засега липсват научни данни за евентуални генетични промени и ефектите върху поведението на Ковид-19. Първият случай на Острова е бил разпознат в средата на октомври от проба, взета през септември.

Чуха се критики срещу правителството, че налага ефективно затваряне на 16 милиона души броени дни преди Коледа. Здравният министър Мат Хенкок увери, че решението е било взето бързо след доказателства, че новата форма на патогена е причина за ръста на заразените. Премиерът Джонсън се отказа от плановете си да разреши за празника събиране на закрито на три домакинства за пет дни през празничния период.

"Ако е нужно, така да бъде, ако помогне да се отървем от вируса по-бързо. Коледа е само два дни, можем да празниваме през януари, февруари", каза Лиз Филд - пенсионерка.

"Ако се предава по-лесно, това е тревожно, но дали е неочаквано. Вирусите мутират. И отново има усещането, че сме хванати неподготвени на правителствено равнище", каза Дейвид - застраховател.

От откриването на патогена са регистрирани 400 негови малки промени, но те не засягат характеристиката му, заяви пред нашите камери главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"За разлика от тази промяна, която беше хваната във Великобритания. Тя е съществена промяна в Спайк-протеина, в този протеин, който е на шипчетата. А той е отговорен за имунитета. Ако той се промени, това ще ни създаде големи промени. Засега доказателствата са, че тази промяна води до по-лесно предаване на вируса, което е много неприятно, но ще следим развитието", каза д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Нидерландия реагира със забрана на всички пътнически полети от Великобритания от 7 тази вечер наше време до 1-ви януари. Нидерландското правителство съобщи за над 13 хиляди нови случая - нов дневен рекорд, въпреки строгите ограничения, които са в сила от 14-ти декември. Белгия спира полети и влакове, идващи от Острова от полунощ.

"Мисля, че засега трябва де сме внимателни. Мерките, които взехме са превантивни, за 24 часа. След това ще решим дали трябва да ги разширим", каза премиерът на Белгия Александер де Кро.

Италия обяви, че се присъединява към тези мерки. И Германия спира полетите от Великобритания и Южна Африка. Страната обяви, че не е засекла новата форма на вируса на нейна територия.

Франция също обмисля "сериозно" забрана за полети и влакове от Обединеното краство. Австрия работи по детайлбите за такива мерки. Еврокомисията и Европейския съвет обявиха, че подържат връзка с държавите членки по развитието на обстановката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирусолог от БАН: Все още не знаем в каква посока и колко е опасен новият щам
Вирусолог от БАН: Все още не знаем в каква посока и колко е опасен новият щам
Със или без споразумение: Великобритания окончателно напуска ЕС на 1 януари
Със или без споразумение: Великобритания окончателно напуска ЕС на 1 януари