"Българската Коледа" помогна на дете с генетично заболяване

от БНТ
18:35, 20.12.2020
Чете се за: 02:00 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

Едно от децата на "Българската Коледа" е Виктор Драганов от Варна. Когато е само на годинка лекарите установяват, че детето има генетично заболяване, което му пречи да расте.

Днес Виктор е на 3 години и половина - ходи на детска градина, обича да играе с връстниците си. Две години след началото на лечението, той е започнал да се доближава до желания ръст за неговата възраст, но все още трудно наддава килограми.

"През 2018-а сама установих, че има нещо, понеже правех разлика с другите деца по площадки, насам-натам, той и мъничък се роди. Поисках направление за ендокринолог и така ни казаха, че има съмнение за Силвър-Ръсел и от декември 2018 г. вече сме с хормоналните инжекции, които са - генотропин".

Терапията е скъпа, а ако не се прилага, момчетата рядко достигат повече от 151 см. Има и други рискове - хипогликемия, затруднения в двигателните способности. За щастие Виктор е бил диагностициран рано, а "Българската Коледа" поема лечението му.

"Просто нямам думи, благодарение на "Българската Коледа" и хората, които се занимават точно с тази инициатива, за да спомагат деца, не само като моето дете, но и по-тежки случаи", каза Венета Михайлова.

Все още поставяне на инжекции всеки ден тревожи малкия Виктор. Майка му се надява с времето да свикне, защото терапията трябва да продължи до навлизането му в пубертета. Така, въпреки трудностите в началото, семейството му се надява, той да води пълноценен живот.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отиде си една от най-вдъхновяващите пловдивчанки - 101-годишната Ивет Анави
Отиде си една от най-вдъхновяващите пловдивчанки - 101-годишната Ивет Анави
Карантина за всички, пристигащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия
Карантина за всички, пристигащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия