НОВИНИ

От следващата седмица децата спортисти се връщат в залите за тренировка

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 20.12.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Слушай новината

От следващата седмица децата отново ще могат да тренират в спортните зали. Разрешението обаче е само за картотекирани състезатели под 18 години, за всички останали деца залите остават затворени до края на месец януари, докогато е удължена извънредната епидемична обстановка в страната.

12-годишният Наско Миков е шампион на България за миналата година по спортна гимнастика, има над 200 медала в колекцията си. Заради действащите до момента забрани не може да работи с треньор и се притеснява, че трудно ще успее да навакса пропуснатото.

"Сега е много по-трудно, защото в залата имаме уреди и всичко е обезопасено, докато тук в момента аз не мога да правя 70% от нещата. Много трудно се поддържа форма", сподели той.

"Аз съм направил доста уреди, с които детето да се занимава, но това професионално не става нищо, абсолютно. Само поддържа някаква физическа форма или да не качи някой килограм, което при тях е супер важно", допълни баща му Николай.

Треньорът на Наско - Александър Марков е категоричен, че за разлика от други спортове гимнастиката няма как да се тренира на открито, а пропускането на тренировки за цял месец е пагубно за младите спортисти.

"Една седмица като загубят в спортната гимнастика, все едно започваш от начало. 3 месеца трябва да правят загряващи упражнения, да не направят контузии. Всеки е качил килограми, пораснал е. Ще е много трудно да стигнем съчетанията, които сме ги правили до момента", коментира той.

Против дългото стоене на децата у дома се обяви и президентът на волейболен клуб "Левски" София Владимир Николов, който е баща на 4 деца.

"Не е добре, стоят по 12 часа на компютъра и истината е, че то няма кой знае какво за правене, учат онлайн 2-3 часа на ден, четат нещо, някоя книга за още час и останалото време стоят на компютрите, което в никакъв случай не може да се нарече пълноценен живот и в никакъв случай не може да се нарече подготовка за спортисти. Да, ако затворим всичко и никой не ходи никъде, заразата най-вероятно много бързо ще бъде овладяна и ще бъде елиминирана, но щетите, които ще има за цялото ни общество, икономика, образование, за децата ни, те може да бъдат непоправими", каза той.

Николов определи като лъч надежда за хората, свързани със спорта, разрешението за връщането в залите на всички картотекирани състезатели до 18 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА задържа Али Соу, но продава Антов
ЦСКА задържа Али Соу, но продава Антов
Байерн нанесе първа загуба на Левркузен през сезона и отново оглави Бундеслигата
Байерн нанесе първа загуба на Левркузен през сезона и отново оглави Бундеслигата