НОВИНИ

Д-р Наталия Канем, ООН: Държавите трябва да подкрепят жените, за да решат демографските си проблеми

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 01.12.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Държавите трябва да осигурят подкрепа и защита на жените, за да се справят с демографските си проблеми. Това заяви в "Денят започва" д-р Наталия Канем, зам. генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда за населението към ООН.

Повод за гостуването ѝ в студиото на БНТ е министерската конференция по демографските проблеми, която се провежда в София днес и утре. Форумът е организиран от Фонда за населението на ООН и България.

Конференцията има за цел да определи насоки за бъдещи решения на демографските проблеми, а от това зависи и икономическото развитие.

В ефира на БНТ д-р Канем благодари на България и на президента Румен Радев за инициативата. Конференцията събира страни от Европа и външни партньори от целия свят.

"Много се радвам, че ръководството на страната ви поставя тези проблеми на дневен ред", изтъкна Канем.

Фондът за населението на ООН е много ясен в това отношение – младите жени в детеродна възраст имат нужда от подкрепа и искат да имат деца, когато чувстват тази подкрепа, изтъкна Канем. Затова държавите трябва да осигурят подкрепа на майките.

"Много жени и момичета станаха уязвими в пандемията и ние работим, за да ги защитим", заяви Канем.

Според Наталия Канем в България ситуацията относно подкрепата на жените е доста добра – равенството между половете е стабилно, за разлика от други страни; правата на жената са защитени и тя има право на избор. Целта на Фонда е тази подкрепа да се разпространи в целия свят.

Според нея трябва да се обърне специално внимание на момичетата от по-уязвимите групи, защото високото ниво на неграмотност и бедност води до възпрепятстване на младите жени да реализират потенциала си.

Д-р Наталия Канем изтъкна, че момичетата не би трябвало да встъпват в брак преди да навършат 18 години и ООН се застъпва за това.

Заместник генералният секретар на ООН призова страните да създават условия, с които да привличат младите хора да останат да живеят в тях.

Според нея проблемът за правото на избор и правата на жените е тема, която е важна и засяга много държави в Европа. Младите напускат много страни и на много места има застаряващо население. Ето защо България е перфектното място за дискусия на тези проблеми, каза още Канем.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Мюлер: Не съм изненадан от резултатите за "Златната топка"
Томас Мюлер: Не съм изненадан от резултатите за "Златната топка"
Бившият министър Лъчезар Борисов критикува модела на управление на ДКК през последните месеци
Бившият министър Лъчезар Борисов критикува модела на управление на ДКК през последните месеци