НОВИНИ

Ген. Мутафчийски пред БНТ: Не се срамувам от нищо. Разочарован съм от ниските нива на ваксинация

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 01.12.2021
25587
Чете се за: 05:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Не се срамувам от нито едно свое действие, но малко съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. Това заяви в специално интервю за "Денят започва" началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той изтъкна, че не желае появяването му да се свързва с негативни реакции в обществото. Заяви, че винаги се е опитвал да говори професионално и то на базата на доказани научни публикации.

"Щом едно нещо е доказано и е публикувано в сериозни списания с доказателства, значи мога да го кажа на широката публика. Това, че това е довело до безпокойство у много хора – да, но това е истината" - каза той. - "Щом смятат, че ген. Мутафчийски е носител на COVID-19, нека се скрие ген. Мутафчийски. Но за съжаление това не даде добър резултат, защото COVID-19 не изчезна".

Ген. Мутафчийски не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управление на пандемията от тази, която е била възприета по света, когато той е бил начело на щаба.

Допълни, че не вижда смисъл в отправяне на критики към колегите му, които сега управляват пандемията, тъй като в това няма нищо продуктивно.

В "Денят започва" началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката.

"Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен - означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото", категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.

До две-три седмици се очаква да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, коментира още той.

Според него каквото и да се говори за Омикрон в момента е спекулативно.

Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът влияе по-лошо на човешкия организъм.

Омикрон паникьоса света. Възможно ли е да бъде "подарък" за човечеството

Над 90% от COVID-пациентите във Военномедицинска академия са неваксинирани, отчете проф. Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Поне 250 фалшиви зелени сертификати са издадени в Раковски и Асеновград

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира още началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

"Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация", изтъкна Мутафчийски

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу ковид са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с ковид. 71 от тях са в интензивно отделение. От болницата дават информация към "Бърза помощ" за заетостта на леглата на всеки три часа.

Пациентите с COVID във ВМА вече ще се диагностицират в обособен център

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации - такава е философията на съществуването ѝ, така че се справяме и сега, допълни той.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за безопасност, която да алармира при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожар и експлозия.

Тази година Военномедицинска академия празнува 130 години от създаването си. От ефира на БНТ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Буните по Северното Черноморие са в окаяно състояние и се нуждаят от спешен ремонт
Буните по Северното Черноморие са в окаяно състояние и се нуждаят от спешен ремонт
От днес се дава възможност за извънкласни занимания за учениците
От днес се дава възможност за извънкласни занимания за учениците