НОВИНИ

Омикрон паникьоса света. Възможно ли е да бъде "подарък" за човечеството

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:42, 30.11.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Светът е в трескава надпревара с времето в опит да овладее разпространението на новия вариант на вируса. Производители на ваксини изразиха умерен оптимизъм относно ефективността на сегашните варианти срещу мутацията. Но според сочения за бъдещ германски министър на здравеопазването - д-р Карл Лаутербах, Омикрон може да бъде и коледен подарък за човечеството, ако действително се окаже, че причинява по-лека форма на заболяването.

Разпространява се по-бързо и по-лесно. Има над 50 мутации. Седмица след като беше открит, вариантът Омикрон вся паника по целия свят. Макар и регистрираните случаи на зараза до момента да са малко над 40. Въпросите са много, а най-важният остава - колко ефективни са съществуващите ваксини.

Този вариант има много повече мутации от предишните. Някои мутации са ни познати, други обаче са нови и непредвидими. Ето защо не можем да кажем със сигурност дали се предава по-лесно, дали преодолява имунната защита и колко точно опасен е. Но още с делта варианта видяхме, че ваксините са по-малко ефективни. Под "по-малко ефективни" не казваме, че не предпазват от заразяване. Напротив. И все още могат да ни спасят от развиване на тежки симптоми или смърт от COVID-19, каза Емилия Скирмънт, вирусолог от Оксфордския университет.

В лаборатория в Република Южна Африка, където първо беше открит Омикрон, вече се изследва кръвна плазма на имунизирани пациенти, за да се види дали антителата им неутрализират новия вариант.

От "Пфайзер" съобщиха, че до седмици ще имат отговор относно ефективността на настоящата си ваксина. Изпитания на препарата си започнаха и от "Астра Зенека". Ръководителят на "Модерна" заяви, че вероятно ще са нужни сериозни подобрения на ваксината, за да бъде ефективна срещу новия вариант.

От Европейската агенция по лекарства заявиха готовност в рамките на 3 - 4 месеца да одобрят препарат, който защитава и от новия вариант.

Мисля, че е много важно да подчертаем, че сме готови. Знаем, че вирусите мутират и в някакъв момент ще се наложи смяна на подхода. Затова, още през февруари миналата година, са разписани препоръки за компаниите в тази насока. До сега не са използвани, защото наличните ваксини са ефективни срещу вариантите на вируса, които циркулират в Европа, каза Емър Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

От Световната здравна организация съобщават, че Омикрон е циркулирал в Европа седмици преди първия доказан случай, но макар и очевидно да се разпространява по-бързо, все още няма доказателства, че е по-опасен.

Напомнят и, че докато светът очаква да научи повече за мутацията, придържането към доказано работещите мерки е по-важно от всякога - носене на маска, добра хигиена и ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крадци пак влязоха в дома на доктора, застрелял Жоро Плъха
Крадци пак влязоха в дома на доктора, застрелял Жоро Плъха
Берое надви Славия и скъси разликата в класирането
Берое надви Славия и скъси разликата в класирането