НОВИНИ

След уволненията в ДКК: Икономическият министър поиска оставки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:22, 30.11.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Нов скандал в Държавната консолидационна компания. Съветът на директорите на дружеството уволни един от изпълнителните директори - Ваня Караганева. Останалите трима членове я обвиняват, че самостоятелно е взимала решения, които са нанесли вреди на предприятието за над 50 млн. лева. Икономическият министър Даниела Везиева защити уволнената Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тези, които са я уволнили. Тя определя действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК.

Изпълнителният директор на ДКК Ваня Караганева е уволнена заради редица нарушения

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания уволни Ваня Караганева с мотив, че е взела еднолично множество решения, с които, според тях, са нанесени вреди на дружеството за над 50 млн. лева. Останалите членове на Съвета - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска твърдят, че цялото назначение на Караганева е незаконно и е в разрез с правилата.

В получено късно снощи до медиите съобщение се изброяват редица нарушения. Сред които, че е подписала неизгоден договор за правна помощ, сключила е извънсъдебно споразумение с частна компания в ущърб на ВМЗ Сопот и други. Тримата не приемат и правото ѝ да взима самостоятелни решения.

Служебният икономически министър Даниела Везиева не приема решението на Съвета на директорите и защити уволнената Караганева. Икономическото министерство е собственик на ДКК.

"Нямаме нормална комуникация с всички от ДКК и от наша страна, от страна на министерството няма и нотка на нежелание, напротив ние сме добронамерени, искаме да работим в една и съща посока на промяна на модела, който е бил изграден в ДКК", каза Даниела Везиева, служебен министър на икономиката.

Самата Караганева беше препоръчана от бившия вече служебен икономически министър Кирил Петков. Това е и поредна смяна в ръководството на дружеството, което държи едни от най-важните активи от военно-промишления комплекс, дружеството "Монтажи" и други. Именно тази компания се занимава и с ремонта на язовирите у нас. Според Везиева обаче Съветът на директорите, който е назначен в последните дни на кабинета "Борисов 3" е действал неправилно и е свикан незаконно.

"Заради всичко това, което те са изнесли и то по този начин - некоректен, нелоялен, непрозрачен, поставящ съмнения към всичко което се стремим - след проверката ще поискам оставката на тримата членове на директорите", посочи още Везиева.

Министърът на икономиката ще иска оставки в Съвета на директорите на ДКК

От ГЕРБ осъдиха поведението на уволнената Ваня Караганева и поискаха обяснение от бившия и настоящ служебен министър.

"Ето това за мен е илюстрация на тема пленена държава, калинките на Румен Радев, назначени от тогавашния министър и сега кандидат за министър-председател Кирил Петков, продават на частна компания бъдещото на целия военно промишлен комплекс", заяви Любомир Талев от ГЕРБ.

От прессекретариата на президентството коментираха, че това са "поредните манипулативни внушения, по отношение на държавния глава от партия, потопила страната в корупция и не заслужават отговор".

От ДКК разпространиха ново съобщение, в което помолиха да не се политизира проблемът. От Съвета на директорите обясняват, че не искат да обвиняват икономическото министерство, а напротив действат само в негова полза и са защитили интересите на държавата.

ДКК: С отстраняването на Караганева защитаваме интереса на дружеството и държавата

"Държавна консолидационна компания ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитило интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката, и настоящият, и предишният, за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", се казва в съобщението.

ВМЗ Сопот: Призоваваме да не бъдем въвличани в политически спекулации

От ВМЗ Сопот също реагираха със съобщение, в което се разграничават от разпространените твърдения и настояват да не бъдат замесвани в политически спекулации. От компанията обясняват, че няма как да бъде представлявана само от едно дружество, както твърди Съветът на директорите на ДКК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганните ветрове в Турция взеха шест жертви
Ураганните ветрове в Турция взеха шест жертви
Българите от Южна Африка още не са на родна земя, всички ще бъдат под карантина
Българите от Южна Африка още не са на родна земя, всички ще бъдат под карантина