НОВИНИ

До 10 дни ще стане ясно колко ефективни са ваксините срещу Омикрон

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:55, 30.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До десетина дни ще стане ясно каква е степента на ефективност на съществуващите ваксини срещу новия вариант на COVID-19. В Република Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон, започнаха тестове за въздействието му върху напълно имунизирани или преболедували.

Дърбан. Република Южна Африка. В лабораторията, където е засечен новият вариант на COVID-19, учените се надпреварват с времето, за да разберат как може да бъде овладяна заразата с Омикрон. Тестове от кръвна плазма от имунизирани трябва да покажат дали антителата неутрализират новия вариант. В лабораторията се надяват да установят и колко е голяма заплахата от повторно заразяване с COVID-19.

По-малко от 36 часа, след като го засекли, южноафриканските специалисти предупредили света за новия вариант.

Засега се знае, че Омикрон има 50 мутации и атакува по-млади хора.

"Всички заедно ще научим останалата част от гръцката азбука, освен ако не разберем защо се появяват нови варианти, как се развиват и може ли да предвидим появата", коментира Алекс Сигал, вирусолог.

"Астра Зенека" започна изпитания на ваксината си към новия вариант по границите на Южна Африка. Говорител на "Пфайзер" заяви, че до няколко седмици компанията ще е наясно дали препаратът неутрализира Омикрон. И "Пфайзер" и "Модерна" вече увериха, че могат да пуснат до 100 дни преработени ваксини. Но те трябва да бъде одобрени от регулаторните органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Байерн: Роберт Левандовски е един от най-добрите
Президентът на Байерн: Роберт Левандовски е един от най-добрите
10 български граждани са репатрирани от Република Южна Африка
10 български граждани са репатрирани от Република Южна Африка