НОВИНИ

Милен Велчев: Приоритетите, които бяха очертани на преговорите, са правилни

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 30.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Приоритетите, които бяха очертани на преговорите, са правилни. Друг въпрос е дали те ще бъдат вместени в следващия бюджет и едно от нещата, което прави впечатление е, че дефицитът за догодина ще бъде увеличен спрямо планирания за тази година. Не е краят на света един такъв дефицит, но все пак в Европейския съюз е прието, че през тези години могат да се правят изключения. Според мен започнахме да излизаме от кризата, но не изглеждаше така в началото на годината. Това коментира Милен Велчев в "Денят започва".

"Следва всяко правителство да положи усилия по намаляването на дефицита, стига икономиката да продължи да излиза от кризата. В тези условия да планираме продължаващ дефицит не е много разумно", обясни Милен Велчев.

"Никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите. Увеличението на пенсиите през 2022 година е значителен разход, който следва да бъде компенсиран с намаление на други разходи. Тези пари не идват от въздуха, тях ще ги плащат един ден нашите деца", поясни Велчев.

"Основният скелет на бюджета вече е изготвен навреме, до края на януари в него трябва да се вплитат новите политики. Доста фини щрихи ще трябва да бъдат променени или нанесени наново. Не е проблем, че бюджетът не е приет, ако става дума само за един месец, защото в хода на месец могат да се направят разходите спрямо заложените в тазгодишния бюджет и нищо конкретно няма нужда да бъде променено преди края на месеца", коментира Милен Велчев.

По думите му инфлацията не е свързана с влизането в еврозоната. "Предимствата са много по-големи, това ще помогне на икономиката ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на ЕС и ще ни гарантира по-висок растеж с години напред", допълни Милен Велчев.

Въвеждането на еврото той коментира така: "Надявам се, че съществува национален консенсус по този въпрос. За съжаление по ред причини предишните правителства не успяха да намерят воля и подкрепа в ЕС, за да реализират тази политическа цел и се надявам това да стане сега".

Въвеждането на еврото до две години е реалистично, според Велчев.

Финансистът заяви още, че е важно да има правителство, защото едно правителство може да работи нормално, когато има приета законодателна програма в Народното събрание.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Маджаров: Спешната помощ трябва бързо да се стабилизира
Иван Маджаров: Спешната помощ трябва бързо да се стабилизира
"Петрохан" е проходим, снежната покривка е над 10 см
"Петрохан" е проходим, снежната покривка е над 10 см