НОВИНИ

Разкриха мащабни схеми за фалшиви сертификати в Пловдивско, задържани са лекари и зъболекар

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 30.11.2021
5899
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Две схеми за издаване на фалшиви сертификати разкри пловдивската полиция. Документите са издавани в МБАЛ-Асеновград и в медицински център в град Раковски. Задържани за 24 часа са четири лица.

"Наблюдавани са 2 досъдебни производства за документни престъпления и лъжливо документиране. Направихме претърсвания и изземвания в медицински център в град Раковски и в град Асеновград за издаване на зелени сертификати на лица, които не са ваксинирани. Установено е, че 200 лица са били в чужбина към момента, когато са издавани тези сертификати в Асеновград, а за Раковски около 50 лица. Има 4-ма задържани - трима са лекари, един е зъболекар", заяви Чавдар Грошев, районен прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.

Става въпрос за период от около 2 месеца. Тепърва ще се установява дали тези лица са използвали сертификатите и дали има съпричастност на други лица. Сумата е от 200 до около 400 лева на сертификат.

Разследва се дали става въпрос за организирана престъпна група. Не е установена съпричастност от депутат към деянието. В Асеновград е задържано едното от лицата, другите трима в Раковски.

Сертификатите са предназначени за българи, трябвайки им да отидат в чужбина. Иззети са над 20 000 попълнени декларации с подпис и лични данни. Към момента не са повдигнати обвинения. Трима или четирима лица са установени като посредници.

Много от лицата, които са се снабдили със сертификат, са използвали посредници от различни слоеве на населението, включително медицински лица, допълни Славчо Алексиев, началник на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца
От днес родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца
Усложнена е пътната обстановка в страната, ограничават движението по "Хемус" в посока София
Усложнена е пътната обстановка в страната, ограничават движението по "Хемус" в посока София