НОВИНИ

4 варненски села са без ток

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 30.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

За пореден път четири варненски села останаха без ток. Повече от 8 часа жителите на Китка, Круша, Болярци и Равна гора бяха без електричество. Подобни аварии не се случват за първи път, твърдят живеещите в селата. Причина за спирането на тока са силните пориви на вятъра, казаха за БНТ от енергоразпределително дружество Север.

Токовите удари и спирането на електричеството са ежедневие за жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора. Проблемите продължават от години.

"В последните 10 години занемариха поддръжката на електропреносните мрежи. Примерно трансформаторите нямат профилактика в продължение на години. Задължение е всяка есен да се прави есенно-зимна профилактика. Мрежите, средноволтовото напрежение, е в много незадоволително състояние", заяви Недко Минчев, кмет на село Круша.

Въпреки сигналите, които подават жителите на селата, при всяко влошаване на времето те отново се оказват без ток.

"Не знам на какво се дължи, кабелите ли са стари, но при всяка буря или при някакъв вятър винаги имаме проблем с тока. Как да се справяме, с камини, печки, стоим на тъмно", допълни Марияна Ямандиева, жител на село Круша.

От енергоразпределителното дружество заявиха, че прекъсването на тока е вследствие на авария, възникнала от силните пориви на вятъра.

"Причината е вятърът, но, според мен, ако профилактиката беше през лятото сега нямаше да има такива проблеми. Има хора с изгорели уреди", каза още Марияна Димитрова, кмет на село Болярци.

Надеждите на жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора са проблемите по мрежата да бъдат отстранени, за да не посрещнат студените зимни дни без електричество.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси с жест към втория Роберт Левандовски
Лионел Меси с жест към втория Роберт Левандовски
Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон
Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон