Спор в ефир за "времевия" билет в София - аргументите на Борис Бонев и Зафир Зарков

от БНТ
09:37, 30.11.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Времеви" билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лв. в градския транспорт на София в началото на 2022 г. Увеличаване на цената на дневната карта от 4 лв. на 6 лв., въвеждане на семейна уикенд карта. Това са предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС за промяна в организацията на таксуването на обществения транспорт в столицата.

Вижте и още в репортажа на Карина Караньотова:

Ефективни ли са нововъведенията - по темата в "Денят започва" спориха Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София", и Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

СНИМКА: БГНЕС

Борис Бонев каза, че целта на предложенията е да се запуши голямата дупка в Центъра за градска мобилност и транспортните оператори. Това, което ние искаме да се направи - целта на тази реформа да бъде привличането на повече пътници, каза Бонев. По думите му това може да стане, само ако градският транспорт се превърне в истинска алтернатива на автомобилния.

Затова от "Спаси София" имат конкретни предложения: билети за време - 40 и 90 минути. Бонев цитира статистика, според която предлаганият 30-минутен билет не е достатъчен. 85% от хората в София пътуват в рамките на 40 минути.

Също така предлагат въвеждането на карта за хора до 26 години, на цена от 200 лв. на година. Трето предложение на "Спаси София" - всички карти за пенсионери, хора с увреждания, студенти и ученици да могат да бъдат купувани за срок от 1 година, а не както е сега само за месец, за да не се налага всеки месец тези хора да се редят на опашки.

Според Бонев предложенията на ГЕРБ-СДС са фокусирани върху билетите, а добрият пример от европейските държави показва обратното - фокус трябва да бъдат абонаментните карти. Той показа графика от Виена и посочи, че 50% от живеещите там имат годишна карта за градския транспорт, докато в София ползватели на такава карта са само 2%.

Основната ни цел е да направим по-разнообразни документи и да не повишаваме цената, каза Зарков. Той коментира, че по брой автомобили София е със средноевропейски показатели. Каза, че за пръв път чуват предложенията на "Спаси София". По отношение на картата за младежи допълни, че такова предложение вече има от Патриотите в Столичния общински съвет.

Зафир Зарков каза, че сегашният билет от 1,60 лв. запазва цената си. В рамките на 30 минути с него хората ще могат да се прекачват в цялата система на градския транспорт, а могат да продължат пътуването си до крайната дестинация в рамките на 1 час с този билет, ако са се прикачили до 30 минути след началото на пътуването.

Според Зарков с предложението им пътник ще може да пътува 60 минути с един билет, а по думите му това на "Спаси София" прави пътника нередовен след 40-ата минута.

Борис Бонев даде пример, при който пътниците биха били ощетени от предложенията на ГЕРБ-СДС - ако пътник пътува от Бизнес парка до "Люлин" и след метро се прекачи на друг транспорт, то този човек ще трябва да заплати за услугата 2,20 лв., което е с 60 ст. повече от сегашните тарифи.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трипъл-дабъл на Сабонис не помогна на Индиана срещу Минесота
Трипъл-дабъл на Сабонис не помогна на Индиана срещу Минесота
35 са сигналите за паднали дървета в София заради снега
35 са сигналите за паднали дървета в София заради снега