НОВИНИ

Спор в ефир за "времевия" билет в София - аргументите на Борис Бонев и Зафир Зарков

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 30.11.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Времеви" билет сменя хартиеното билетче от 1.60 лв. в градския транспорт на София в началото на 2022 г. Увеличаване на цената на дневната карта от 4 лв. на 6 лв., въвеждане на семейна уикенд карта. Това са предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС за промяна в организацията на таксуването на обществения транспорт в столицата.

Вижте и още в репортажа на Карина Караньотова:

Ефективни ли са нововъведенията - по темата в "Денят започва" спориха Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София", и Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

СНИМКА: БГНЕС

Борис Бонев каза, че целта на предложенията е да се запуши голямата дупка в Центъра за градска мобилност и транспортните оператори. Това, което ние искаме да се направи - целта на тази реформа да бъде привличането на повече пътници, каза Бонев. По думите му това може да стане, само ако градският транспорт се превърне в истинска алтернатива на автомобилния.

Затова от "Спаси София" имат конкретни предложения: билети за време - 40 и 90 минути. Бонев цитира статистика, според която предлаганият 30-минутен билет не е достатъчен. 85% от хората в София пътуват в рамките на 40 минути.

Също така предлагат въвеждането на карта за хора до 26 години, на цена от 200 лв. на година. Трето предложение на "Спаси София" - всички карти за пенсионери, хора с увреждания, студенти и ученици да могат да бъдат купувани за срок от 1 година, а не както е сега само за месец, за да не се налага всеки месец тези хора да се редят на опашки.

Според Бонев предложенията на ГЕРБ-СДС са фокусирани върху билетите, а добрият пример от европейските държави показва обратното - фокус трябва да бъдат абонаментните карти. Той показа графика от Виена и посочи, че 50% от живеещите там имат годишна карта за градския транспорт, докато в София ползватели на такава карта са само 2%.

Основната ни цел е да направим по-разнообразни документи и да не повишаваме цената, каза Зарков. Той коментира, че по брой автомобили София е със средноевропейски показатели. Каза, че за пръв път чуват предложенията на "Спаси София". По отношение на картата за младежи допълни, че такова предложение вече има от Патриотите в Столичния общински съвет.

Зафир Зарков каза, че сегашният билет от 1,60 лв. запазва цената си. В рамките на 30 минути с него хората ще могат да се прекачват в цялата система на градския транспорт, а могат да продължат пътуването си до крайната дестинация в рамките на 1 час с този билет, ако са се прикачили до 30 минути след началото на пътуването.

Според Зарков с предложението им пътник ще може да пътува 60 минути с един билет, а по думите му това на "Спаси София" прави пътника нередовен след 40-ата минута.

Борис Бонев даде пример, при който пътниците биха били ощетени от предложенията на ГЕРБ-СДС - ако пътник пътува от Бизнес парка до "Люлин" и след метро се прекачи на друг транспорт, то този човек ще трябва да заплати за услугата 2,20 лв., което е с 60 ст. повече от сегашните тарифи.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трипъл-дабъл на Сабонис не помогна на Индиана срещу Минесота
Трипъл-дабъл на Сабонис не помогна на Индиана срещу Минесота
35 са сигналите за паднали дървета в София заради снега
35 са сигналите за паднали дървета в София заради снега