Мика Зайкова: Оптимист съм, че ще има правителство

от БНТ
19:24, 30.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Новите депутати да се захващат яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента - "Съединението прави силата". Трябва да се намерят общи точки и общи проблеми за решаване, а не да се търси разединение, това заяви в "Още от деня" икономистът Мика Зайкова.

Тя е оптимист, че водените в продължение на седмица преговори с "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" ще доведат до съставяне на правителство, тъй като по време на тези преговори са търсени пресечните точки. Зайкова изрази надежда, че това правителство ще има 4-годишен мандат.

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По думите ѝ мандатоносителят е водел преговорите по начин, по който е станало ясно, че иска да чуе всички участници.

Тя коментира темата за разпределението на финансите, като поясни, че по време на разговорите Асен Василев много точно е насочвал предложенията на участниците към възможностите на евентуалния бюджет.

Мика Зайкова отбеляза, че в парламента има достатъчно добри специалисти финансисти и от ГЕРБ, и от ДПС, и не вярва, че някой от тях би възразил на бюджет, който е издържан професионално.

Тя каза, че Бюджет 2022 трябва да бъде реален и ефективен.

"Ако успеем с мерките, които сме предвидили, да свием сивата икономика, тогава ще има пари за всичко, което засега предвиждаме. Целта е повече да няма корупция, да няма кражби и да се свие сивата икономика", допълни Зайкова.

Що се отнася до пенсиите, Мика Зайкова е категорична, че от 1 януари никой няма да получава по-малко пари, отколкото е получавал досега, а някои ще получават и повече.

"Работата е там, че пенсионната система е жестоко дебалансирана. От 2 млн. и 44 000 пенсионери, 1 млн. и 50 000 взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Затова решихме, че ще поправим първия стълб, но трябва да се направи анализ. На втория стълб пък трябва да се даде малко свобода. Това може да стане като на пенсионноосигурителните дружества се разреши да правят и малко по-рискови операции или това да бъде разрешено от всеки, който желае да позволи това на своето пенсионноосигурително дружество", обясни Зайкова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Берое надви Славия и скъси разликата в класирането
Берое надви Славия и скъси разликата в класирането
Грейна коледната елха в Ловеч
Грейна коледната елха в Ловеч