НОВИНИ

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 29.11.2021 (обновена)
33066
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

След информацията от "Продължаваме промяната", че тази седмица започват лидерските срещи за определяне на структурата и състава на новото правителство, днес от БСП поискаха първо да бъде подписано коалиционното споразумение, а след това да се говори за постове и имена .

Румен Гечев от БСП обяви в студиото на "Още от деня", че министерските постове в новия кабинет са разпределени по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание.

Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за "Продължаваме промяната", 4 - за БСП, 3 - за "Има такъв народ" и 2 - за "Демократична България".

Още другата седмица да са ясни структурата и проектосъставът на бъдещия кабинет, а до Коледа да бъде гласувано новото правителство. Този умерен оптимизъм споделиха Румен Гечев от БСП и Владислав Панев от ДБ. Панев определи екоминистерството като едно от логичните за коалицията.

Нинова: Трябва да има писмено коалиционно споразумение преди разговор за министри

Днес обаче лидерът на БСП събра ръководителите на всички работните групи участвали в преговори за да обобщят постигнатото и така решиха ,че партията ще иска първо подписване на коалиционно споразумение, а след това - разговори за министерски кресла

От ПП днес запазиха мълчание. Коментарът на левицата е, че по време на дискусиите с останалите три партии е било постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни.

По тях, според БСП, предстоят допълнителни разговори и лидерска среща. По думите на Нинова за партията на първо място е важно да бъде социалния стълб в бъдещото управление и да защити децата, младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес”.

Пред БНТ Румен Гечев определи подходът първо да се подпише коалиционно споразумение като много правилен .

БНТ: Кога и как ще продължат преговорите?

Румен Гечев: Би следвало, ако се подпише такова споразумение, в следващите дни. Това, предполагам, ще стане още в първите два-три дни на новия парламент, след това да се пристъпи към кадрови решения, така че да посрещнем Коледа с ново правителство.

По част от спорните теми между четирите партии е редно да се изчака приемането на бюджета за следващата година ,за да се види какви харчове в условията на криза са реални, смята Гечев.

БНТ: Вътре в партията наясно ли сте за колко министерски кресла ще настоявате и дали ще настоявате?

Румен Гечев: Това, което знам е, че е постигнато всяка партия да получи според парламентарната си тежест, а вече конкретните ресори - би следвало от тези квоти да се подберат хората, които са най-добре подготвени.

Вижте какво още каза Румен Гечев в предаването "Още от деня":

Според парламентарната тежест би следвало ПП да имат най-много - 8 министерски кресла, а на БСП като втора партия в коалицията, най-вероятно ѝ се полагат 4.

Владислав Панев, ДБ: Предстои да говорим за имена на министри

Пред БНТ Владислав Панев, чието "Зелено движение" е част от "Демократична България", прояви още по-голям оптимизъм, като каза, че следващата седмица се очаква и съставът на правителството, и неговата програма да бъдат в голяма степен ясни.

"То не става дума за оптимизъм, а по-скоро за реализъм. България е в три кризи и трябва да се действа бързо", заяви Панев.

Националният съвет на "Демократична България" ще реши дали, за колко и кои министерски кресла ще настоява.

БНТ: И все пак днес пред БНР казахте, че е логично г-н Сандов да поеме екоминистерството.

Владислав Панев: Логично е да се използва потенциала и ресурса от качествени експерти на всяка една от партиите в бъдещото правителство.

Панев е оптимист, че е възможно новото правителство да остане на власт четири години. По думите му разговорите между работните групи от четирите партии по спорните въпроси ще започнат отново още утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Елементарно и детинско поведение от наша страна
Стойчо Младенов: Елементарно и детинско поведение от наша страна
Лошото време отне живота на четирима души в Истанбул (ВИДЕО)
Лошото време отне живота на четирима души в Истанбул (ВИДЕО)