НОВИНИ

Владислав Панев, ДБ: Предстои да говорим за имена на министри

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 29.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Досега говорихме по политики за съставяне на програмата на правителството и имаме солиден напредък. Предстои вероятно да говорим за разпределение на министерствата, имена на министри. Съотношение 8:4:3:2 ми звучи като отправна крачка за преговори, заяви в "Още от деня" Владислав Панев от "Демократична България".

По думите му е логично тежестта на министерствата да бъде спрямо представянето на партиите на последните избори, тъй като избирателите са ги подредили по определен начин.

"Това обаче е въпрос на преговори, на експерти, с които разполагаме, на политици, с които разполагаме - така че това ще стане ясно в следващите няколко дни", отбеляза той.

Според Владислав Панев е възможно тази формула 8:4:3:2, която предвижда две министерски кресла да отидат в "Демократична България", да не се запази точно в този вид. Съпредседателят на "Зелено движение" е категоричен, че сред тях има експерти, подходящи за министри и подчерта, че и трите партии от "Демократична България" разполагат с достатъчен кадрови потенциал.

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

Той се съгласи, че сега е необходимо да се подпише предварително коалиционно споразумение. Владислав Панев коментира политиката относно разходите и приходите на държавата като обясни, че е постигнат баланс.

"Бюджетните приходи през тази и през следващата година ще бъдат доста завишени заради инфлацията, която до голяма степен е вносна. Това, че ние ограничаваме бюджетния дефицит до 4,5% и той ще продължава да намалява, означава, че ние почти няма да генерираме наша си, българска инфлация. Заради високата инфлация пристигат много повече приходи от ДДС, които балансират бюджета и повишените социални разходи се компенсират от тези приходи", отбеляза още той.

Владислав Панев заяви, че актуализация на Бюджет 2021 е безсмислена и трябва да се пристъпи към приемане на Бюджет 2022, като няма проблем това да се говори в началото на януари. С актуализацията на Бюджет 2021, приета в началото на лятото, могат да бъдат покрити разходите за януари 2022.

По думите му дълговата спирала винаги е възможна.

"Говорим обаче за теглене на заеми, които да финансират дефицита от 3,5% за 2021 година, тоест тези заеми са били предвидени още преди година от правителството на Бойко Борисов, така че в тях няма нищо извънредно. За мен и за "Демократична България" вместването в тези до 40% за следващите 4 години бюджетни разходи, намаляването им до 1/3 е гаранцията, че дългова криза няма да се случи", каза още Владислав Панев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионира се главният оператор на БНТ Николай Петров
Пенсионира се главният оператор на БНТ Николай Петров
Генчев: Взехме си поука от последния мач в София
Генчев: Взехме си поука от последния мач в София