НОВИНИ

Как отпразнува юбилея си столетник от Търговищко

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 29.11.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

В търговищкото село Макариополско празнуват 100-годишния юбилей на бай Ибрям. Той има две деца, 4 внуци, 7 правнуци и 1 праправнук. Ходи да гласува на избори и то сам, умерено религиозен е, трудолюбив и най-важното - има боен дух.

Така започна празничният ден за юбиляра - торта от общината, читалището и от близките. Поздравления, снимки с роднини и близки, радост в очите на всички и вълнение в столетника от от случващото се.

Започнал да работи на 10-годишна възраст, до скоро все като селскостопански труженик. Не е казвал лоша дума за другите, както и те за него в селото. В този дух е възпитал и своите деца и внуци. Заради проблем със слуха общуваме с помощта на внучката му.

"Имам един син и една дъщеря, 4 внука, вярващ съм", споделя столетникът Ибрям Хасанов.

Близките на юбиляра разказват, че е грамотен, обича да чете книги, вестници, дори и Корана. Приготвя сам закуската си и се грижи за чистотата в стаята си. Не е бил пушач никога в живота си. Не спазва някакъв режим на хранене, но предпочита по-леката храна.

"Той е много трудолюбив човек, много честен, вярващ е, нас ни е възпитал всички да сме трудолюбиви като него, да сме честни и искрени във всичко. Много обича начетените хора и следи политиката", допълва Айше Сейфулова, внучка на юбиляра.

"В нашия род всички деца най-малко са със средно образование, може би имаме 3 - 4 висшисти. Най-ценното нещо от него - да сме трудолюбиви, да не лъжеш и да не крадеш. Специално баща ми 12 години бърка бетон, а мога да кажа, че неговата майка или моята баба е била най-хубавата в окръга тук", разказва Кадир Салиев, син на юбиляра.

"Останал е на 4 години сираче, майка му починала, с баща си и той тръгнал да работи като чирак, който го е викал, отивал овце да пасе, коне да пасе", каза Себиле Салиева, дъщеря на юбиляра.

"Той, в напреднала възраст, към 90 – 95 години, все още ходеше по къра, сее орехи и лятно време с туби двулитрови вода ходи да полива орехите, да ги поддържа. Той е живата история на селото, след пенсионирането си в тях самичък си поддържа абсолютно всичко, работи, градината копае, оре", добави Петър Петров, кмет на село Макариополско.

Специално за столетника от страна на местното читалище беше изработено и подарено родословно дърво, започващо от 1894 година насам.

"Неговата дъщеря ми даде основно данни, по които да започна да го изработвам, 6 поколения са включени в него, живял е живота си много честно, дал е много на селото си, посял е страшно много дървета по поляните. Сам си помита вкъщи, пред къщата, движи се по цял ден, не се спира, много деен човек, дал е много от историята на селото, която е в книгата, издадена от читалището", каза още Цанка Димитрова, секретар на НЧ "М. Иванов 1912 година", с. Макариополско.

Докоснахме вековната история на един човек, с пожелание за още дълги години живот, бай Ибрям ни изпрати с усмивка на лицето си, махайки с ръка за нови срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боби Михайлов: Не пестя усилия и средстава да осигуря най-доброто за националите ни
Боби Михайлов: Не пестя усилия и средстава да осигуря най-доброто за националите ни
Над 3000 софийски ученици от 5-и клас нагоре са се върнали в училище
Над 3000 софийски ученици от 5-и клас нагоре са се върнали в училище