НОВИНИ

Дъжд и гръмотевични бури днес, утре - сняг

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 29.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В по-голямата част от страната е облачно, с валежи от дъжд, на места придружени и от гръмотевици, а застудяването вече започна. В близките часове ще завали и в югоизточните райони от страната, където вятърът все още е югозапад и температурите там надхвърлиха 20°.

Предупреждение за значителни количества е в сила днес в 19 области от страната, а в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Шумен и по Черноморието, жълт код е обявен и за опасно силни пориви на вятъра.

След временно спиране, през нощта се очакват нови валежи, които с продължаващото застудяване по високите полета на Западна България и в западната част от Предбалкана и в Лудогорието ще преминат в сняг. В областите с код жълто се очаква образуване на снежна покривка, а в комбинация със силния вятър, в Лудогорието и по планинските проходи, ще има условия за преспи и навявания. Предупреждение за значителни валежи от дъжд е в сила в областите Пловдив и Пазарджик.

Утре в Западна България ще спре да вали още преди обяд и през деня облачността ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно слънчево време. В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 8°.

И по Черноморието след обяд валежите ще отслабват и спират. Ще бъде много ветровито с временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 12°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

В планините ще продължи да вали сняг и утре, по-интензивно в Централна и Източна Стара планина. Ще се образува снежна покривка, Ще духа умерен и силен северозападен вятър и ще има условия и за преспи и снегонавявания. През деня валежите ще отслабват и спират, а облачността ще намалее.

В сряда ще се задържи ветровито, с температури сутринта под нулата, но през деня се очаква затопляне. През следващите дни повишението на температурите ще продължи, но отново ще има валежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звеното за спешни пациенти на ВМА вече е изцяло ремонтирано (СНИМКИ)
Звеното за спешни пациенти на ВМА вече е изцяло ремонтирано (СНИМКИ)
Омикрон настъпва: Какви мерки предприемат държавите по света?
Омикрон настъпва: Какви мерки предприемат държавите по света?