НОВИНИ

Ученици от Бургас се учат как да садят билки и зеленчуци в училище

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 29.11.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Ученици от Бургас се учат как да садят билки и зеленчуци в училище. Децата имат своя градина с парник в двора на училището, а в отрита класна стая получават първите си уроци по градинарство.

Така започва нетипичният час на класа в бургаското СУ "Константин Петканов". Децата нарамиха кирките и лопатите, за да облагородят първата си градина с билки и цветя.

В часовете по човек и природа и биология децата ще приложат своите знания освен на теория, но и на практика. Преподавателите им се надяват по този начин да усвоят материала по най-добрия и разбираем начин.

"Това са градски деца, които никога не са се занимавали със земеделие. Целта е да създадем любов към природата, децата да могат да проучат как да отгледат свое растение, да се грижат за него. Даже те тук се смееха, че е на принципа на Малкия принц, да си отгледат роза, но това в действителност е така, защото нашите деца са откъснати от село, от природата. За да създадем екологично мислене, то трябва да премине през ръцете и през сърцето", заяви Даринка Колева, директор на СУ "Константин Петканов" в Бургас.

Оказва се обаче, че не всички деца за пръв път хващат лопата, за да садят. Ценните съвети за посевите децата получават от своите преподаватели.

"Почистват градинката, могат да правят вади, знаят за растенията, за пътя на растенията, как се сее, как се плевят, как се окопават, как се поливат. Ние си бяхме направили наша градинка горе в класната стая, но, за съжаление, онлайн, присъствено, растенията ни се изгубиха", каза още класният ръководител Ивелина Тенева.

Родителите са доволни от практическите занятия, защото виждат резултата вкъщи.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Конте пожела головата машина на Фиорентина
Антонио Конте пожела головата машина на Фиорентина
Ще пътуваме в София за 1,60 лв. с възможност за прекачване
Ще пътуваме в София за 1,60 лв. с възможност за прекачване