НОВИНИ

Премахнат ли е насипът, който унищожи плаж "Журналист" край Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 29.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Насипът в морето, който унищожи плаж "Журналист" край Варна, не е премахнат напълно. Въпреки проверките от страна на институциите, все още не е ясно кой е изградил бетонното съоръжение, няма и наказани. Валът е премахнат частично, но това не е достатъчно за възстановяването на пясъчната ивица, казват учените от Института по океанология във Варна.

Плажът се намира под Международния дом на журналистите край Варна. Бетонният насип в морето, с дължина около 20 метра, се появил мистериозно през април и до началото на летния сезон унищожава две трети от плажа.

"Много от журналистите, които идват от европейските държави, са били като деца тук заедно със своите родители и помнят нещата, които са били и изразяват своето съжаление. Това са едни популяризатори на българския черноморски туризъм и ще се дистанцират от този черноморски район в нашата страна", заяви доц. Георги Калагларски, член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.

Въпреки проверките на институциите не е ясно кой е изградил вала. И както се появява мистериозно, така и изчезва преди около месец, но не напълно. Все още има бетонни отломки под водата, а това пречи за възстановяването на плажа.

"То продължава да изпълнява своята роля, тоест да задържа известно количество седименти. Април - май, ако всичко върви добре и ако бъде премахнато и имаме подходящи условия, можем да очакваме едно по-активно възстановяване на плажа", допълни доц. Николай Вълчев, директор на Института по океанология.

Бетонното съоръжение е поставено за една нощ, но възстановяването на плажа ще отнеме години. Подобни незаконни съоръжения в морето могат не само да унищожат един плаж, но и да се нанесат още по-големи вреди.

"Тези неща не би трябвало да се случват, защото както в случая плаж "Журналист" е свлачищен район и ако оттук тръгнат някакви процеси те ще засегнат и съседните участъци, тоест вредата и загубата ще бъде така или иначе обща, затова трябва да се мисли общо и да се защитава брегът", каза още доц. Николай Вълчев.

Експертите казват, че е необходимо държавата да бъде по-активна и да се изградят модерни съоръжения, които да съхранят българските плажове. И особено по Северното Черноморие, където през зимата морето е по-агресивно към брега.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основателят на Туитър се оттегля от поста
Основателят на Туитър се оттегля от поста
Част от големите ученици се завърнаха в клас със зелен сертификат (ОБЗОР)
Част от големите ученици се завърнаха в клас със зелен сертификат (ОБЗОР)