НОВИНИ

Ще затвори ли Омикрон света в навечерието на празниците?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:07, 29.11.2021
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Все повече държави налагат ограничения за пътуване от и за редица държави в Южна Африка. Изцяло за чужденци вече са затворени Израел и Япония, Австралия отложи плановете за отваряне на границите си.

Случаите на новия вариант на COVID-19 стават все повече в глобален мащаб. На този фон в Женева започна тридневна среща на Световната здравна организация.

Депресирани и безпомощни - така се чувстват пътниците на летището в Йоханесбург. Те не могат да напуснат Република Южна Африка заради наложените от редица държави забрани за полети от страната. Напълно затворени за чужденци са Израел и Япония, редица държави изискват карантина и периодични тестове, за хора, които пристигат от няколко южноафрикански държави.

Мнозина вече обмислят как и дали да не променят плановете си за Коледа и Нова Година. Решението за ограничаване на пътуването към ЮАР предизвика недоволството на властите.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на няколко държави да забранят пътуването от няколко южноафрикански държави, включително и от нашата, след откриването на вариант Омикрон. Това е ясен и напълно неоправдан отказ от ангажиментите, които много от тези държави поеха по време на срещата на Г-20 в Рим миналия месец", заяви президентът на ЮАР Сирил Рамафоса.

Oт Световната здравна организация за пореден път обясниха, че все още не е ясно дали Омикрон е по-заразен, дали протича по-тежко, дали има по-висок риск от повторно заразяване, дали "пробива" ваксините. Учени от цял свят продължават да изучават новия вариант на коронавируса.

В Женева започна тридневна среща на организацията, чиято крайна цел е международно споразумение за превенция на бъдещи пандемии.

"Появата на Омикрон ни напомни, че макар мнозина да мислят, че сме приключили с COVID-19, той не е приключил с нас. Ако има нещо, което научихме е, че нито една област, държава, общност или човек не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. Появата на силно мутиралия Омикрон вариант подчертава колко опасна и несигурна е ситуацията, в която се намираме", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

Държавите, в които вече доказано има случи на Омикрон, стават все повече. И въпреки строгите ограничения, има и нарушители - в Нидерландия беше арестувана двойка с положителни PCR тестове, която избягала от хотела, в който е била поставена под карантина.

Призивите за ваксиниране продължават, включително и с подсилваща доза. Производителите на два от препаратите срещу COVID-19 - "Модерна" и "Пфайзер", уточниха, че ще минат месеци преди да има ваксина и срещу Омикрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пфайзер" работи по ваксина срещу варианта Омикрон
"Пфайзер" работи по ваксина срещу варианта Омикрон
Боби Михайлов: Не пестя усилия и средстава да осигуря най-доброто за националите ни
Боби Михайлов: Не пестя усилия и средстава да осигуря най-доброто за националите ни