НОВИНИ

Част от големите ученици се завърнаха в клас със зелен сертификат (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:18, 29.11.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 3200 ученици от 5-и до 12-и клас днес се върнаха в клас в София. Повечето от тях са в частни училища. Единствена от общинските училища в столицата Испанската гимназия успя да събере 176 ученици със зелен сертификат в 8-и, 9-и и 10-и клас. Половината от учениците от 5-и до 12-и клас учат присъствено без тестване и сертификати в 130 общини в страната, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души.

В столицата днес в присъствено обучение са се върнали над 3600 ученици, каза за "По света и у нас" Ваня Кастрева, началник на РУО-София. Това са най-вече учениците от 24 частни училища като сред тях най-много са тези от Американския колеж - 816 деца от 8 до 12 клас. От общинските училища са се върнали само 176 на 164-та Испанска гимназия.

Останалите средни общински училища и гимназии все още събират анкети от родителите дали децата имат зелен сертификати, каза Кастрева. От 1 декември връщане в училище е заявил обаче един седми клас от 36-о средно училище.

За близо 200 ученици от 10 паралелки в Испанската гимназия днес беше като първи учебен ден. Част от учениците от осми, девети и десети клас отново влязоха в класните стаи и замениха лаптопи и таблети с чинове и бели дъски.

Учениците от Испанската гимназия се връщат в клас със сертификат или тест, платен от родителите

За да се върнат отново в клас, на входа учениците предоставяха зелените си сертификати. Според директора на гимназията освен желанието на част от родителите, за връщането на част от учениците са помогнали и благоприятни фактори.

"Ние сме най-малката езикова гимназия, с най-малък брой ученици. Нашите ученици всичките са гимназисти, подлежат на ваксина и 1/3 от учениците са ваксинирани или с официален документ за преболедуване", казва Зорница Йончева - директор на 164-та ГПИЕ "Мигел де Сервантес".

Заради кризата с липсата на достатъчно тестове за големите ученици на национално ниво, ръководство и родители решават изследванията да се поемат временно от родителите. Тестовете се извършват в лицензирани лаборатории. В паралелките, в които не са събрани 50% одобрение за платени тестове от родителите, учениците ще продължат да учат дистанционно.

"Преобладаващото мнение е, че децата трябва да се върнат в училище, по какъвто и да е начин, дори с цената на тези 10 лева", заяви Георги Маринов - председател на училищното настоятелство.

"Най-много до две седмици би бил приемлив този компромис. Просто си чакаме с нетърпение милионите тестове обещани от здравното министерство", коментира директорът.

От днес частните училища също отвориха врати за по-големите ученици. Новата заповед на просветното министерство позволява те сами да си купят тестовете.

"Дистанционното обучение има своите предимства със сигурност и ние ги използваме, но няма нищо по-хубаво от присъственото учене. Оживено е, отново детски шум, глъч, смях, усмихнати лица, това е. Хубаво е да сме пак заедно", казва Правда Китанова, директор на частно училище.

От просветното министерство вече обявиха, че към момента разполагат с малко над 280 000 теста, което е далеч от обещаните 1 милион, обявени по-рано от здравното министерство.

От просветното министерство уточняват също, че наличните тестове осигуряват присъствено обучение само на учениците от първи до четвърти клас до 10 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнат ли е насипът, който унищожи плаж "Журналист" край Варна
Премахнат ли е насипът, който унищожи плаж "Журналист" край Варна
"Пфайзер" работи по ваксина срещу варианта Омикрон
"Пфайзер" работи по ваксина срещу варианта Омикрон